Hormon estrogen

Slovenski raziskovalci dokazali, da uživanje kravjega mleka ne škodi zdravju

T.L./STA
5. 8. 2016, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravni estrogen, nima negativnih učinkov za zdravje, so sporočili iz ameriškega združenja, ki skrbi za razvoj mlečnih industrij - American Dairy Science Association. S tem so ovrgli nekatere dvome na račun mleka.

Vsebnost estrogena v hrani je znana kot negativna za zdravje človeka. V študiji so slovenski raziskovalci skušali raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine estrogena na raven hormona v krvi odrasle miši. Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogena vpliva na raven hormona v krvi in posledično na organe miši. Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši.

Spremembe le pri 1000-krat povečani koncentraciji

Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogena, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Njena.si

Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina

Vsebnost estrogena v kravjem mleku je povišana, ko je krava breja. Mleko krav v tretjem trimesečju brejosti lahko vsebuje tudi do 20-krat več estrogena kot pri tistih, ki niso breje.

"Rezultati naše raziskave pričajo, da estrogen v mleku ne škodi zdravju, tudi, če gre za mleko breje krave. Tudi pri 100-krat povečani koncentraciji estrogena nismo zaznali vpliva na zdravje miši. To nam pove, da je vsebnost hormona v mleku premajhna, da bi imela kakršenkoli biološki učinek na uživalce," je pojasnil predstojnik Centra za genomiko živali na fakulteti Gregor Majdič.

V študiji so poleg njega sodelovali Tomaž Snoj, Neža Grgurevič in Jasmina Koračin, vsi z omenjene fakultete.

Rezultati študije so bili nedavno objavljeni tudi v ameriški strokovni reviji Journal of Dairy Science.