60 vinarjev s 122 različnimi vzorci malvazije
Oda malvaziji se je pričela v soboto 28. marca zvečer s kulinarično uverturo dogodka Malvazija LIFE, kjer so v Grand Hotelu Portorož lokalni proizvajalci in ponudniki butičnih istrskih gastronomskih delikates razvajali z bogatimi okusi ob spremljavi izbranih malvazij.
V nedeljo, 29. marca, je sledilo svečano odprtje 17. Festivala Malvazije. Z mediteranskimi zlatorumenimi okusi je očaralo 60 vinarjev slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije, ki so predstavili kar 122 različnih vzorcev malvazije. Med njimi so bile tudi ekološko pridelane, na katere prisegajo v Svetu zdravih užitkov hotelov – hotelih LifeClass. Posebnost festivala je bila tudi malvazija iz vinske kleti Korenika & Moškon, pridelana na biodinamičen način.
Delavnice, seminar in simpozij na čast malvazije
Raziskovanje malvazije se je v nedeljo in ponedeljek odvijalo na simpoziju, seminarju in številnih delavnicah v hotelu Slovenija. Med slednjimi je navdušila delavnica La Musica Delle Malvasie, kjer je sommelierka udeležence vodila pri preizkušanju vin in razvajanju brbončic ob glasbi. Ugotovili so, da se čutnice ob pitju pred in po glasbi odzivajo različno, najbolj pa zaživijo takrat, ko je glasba primerna vinu.
Z vinarjem Tilnom Praprotnikom so obiskovalci z degustacijo najbolje ocenjenih vin raziskovali, kako različne izbire okusov malvazij kažejo na raznolikost okusov posameznika. Navdušila je tudi Vinska kraljica slovenske Istre, Sara Pfeifer Pelicon, ki si je krono nadela že drugič. Pestro dogajanje v kraljestvu malvazije je ob kozarcu dobrega vina vodilo v prijetne pogovore in nepozabne spomine.