Zdravje

Kozarec mleka na dan pripelje zdravnika k vam

Lea Pufek
29. 3. 2015, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Laktozna intoleranca spada med najpogostejše presnovne motnje današnjega sveta. Po nekaterih podatkih naj bi za njo trpelo kar 30–40 odstotkov Evropejcev. Gre za motnjo, pri kateri človeško telo ni sposobno razgraditi mlečnega sladkorja laktoze zaradi zmanjšanega ali popolnoma odsotnega prebavnega encima laktaze.

Thinkstock

Zaradi tega nastopijo prebavne težave, kot so želodčni krči, napenjanje, bolečine in driska. Ker je laktozne intolerance več vrst, jo je včasih težko izločiti. Nekateri namreč težave občutijo le pri uživanju mleka, ne pa tudi pri uživanju drugih mlečnih izdelkov, spet drugi pa določene količine laktoze lahko prebavijo brez težav, zaradi česar včasih sploh ne vedo, da imajo laktozno intoleranco.

Pomembnost mleka

Za vse mladiče sesalcev, vključno z ljudmi, je mleko v zgodnji življenjski dobi izrednega pomena. Je edini prehrambni vir, zato vsi otroci (in mladiči) razvijejo sposobnost izločanja encima laktaze, ki skrbi za presnovo mlečnega sladkorja. Pozneje, ko se prehrano dojenčka začne dopolnjevati tudi z drugimi hranili, se skladno z upadanjem mlečne prehrane zmanjšuje tudi izločanje encima laktaze. Sčasoma se ta pri nekaterih povsem preneha izločati, pri nekaterih pa se zgolj močno zmanjša. To je povsem normalen in naraven pojav. Mnogi sesalci v odrasli dobi mleka sploh ne morejo več prebavljati, genska okvara v človeški zgodovini pa je poskrbela, da ljudje ob mleku lahko preživimo vse življenje.

Napaka v evoluciji

Pred nekaj tisoč leti se je pri razvoju človeka zgodila genska napaka, zaradi katere se je prebavni encim laktaza ohranil tudi po prenehanju doječe dobe. Ta napaka se je v obdobju pomanjkanja izkazala za dobrodošlo, saj je človek spoznal, da lahko s pitjem mleka vzrejnih živali preživi vse do starosti. Danes se nam to zdi povsem normalno in svoje sposobnosti prebavljanja laktoze ne dojemamo kot okvare. Prej je obratno. To, da naša sposobnost presnavljanja mleka z leti upade, imenujejo obolenje.