V Sloveniji so inšpektorji za hrano oz. uradni veterinarji odvzeli 40 vzorcev živil, in sicer pri lokalnih proizvajalcih mesnih izdelkov oz. njihovih mesnicah, v obratih javne prehrane, v trgovinah večjih trgovskih verig (Mercator, Spar, Hofer, Lidl, Eurospin, E-Leclerc, Jager, Era Velenje).Vzorčili so različne vrste svežih, zamrznjenih oz. konzerviranih predelanih živil. V odvzetih vzorcih so opravili 40 preiskav na prisotnost konjske DNK, 38 preiskav na prisotnost piščančje DNK ter 18 vzorcev na prisotnost svinjske DNK. Vsebnost konjske DNK je bila ugotovljena v enem vzorcu predpripravljenega mesa, odvzetega v gostinskem obratu. Po izvedenem inšpekcijskem pregledu se je izkazalo, da je nosilec sam v maso za čevapčiče in pleskavice dodal tudi obreznine konjskega mesa, kar je dalo pozitiven rezultat na prisotnost konjske DNK, so minuli teden sporočili z uprave za varno hrano. V začetku lanskega leta je Evropo, nato pa še svet, pretresla afera, ko so našli konjsko meso v milijonih porcij vnaprej pripravljenih jedi, na katerih je bila oznaka, da vsebuje samo goveje meso.
Pridelovalci so v dražje goveje meso v želji po manjših stroških dodajali cenejše konjsko mesto. Goljufije sicer niso imele nobenih posledic za javno zdravje, vendar pa so potrošniki po tem škandalu jasno zahtevali okrepitev nadzora. Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je ob predstavitvi rezultatov ponovnega testiranja ocenil, da povečan nadzor že kaže rezultate. Po njegovem mnenju bo povrnitev zaupanja med evropskimi potrošniki imela pozitivne učinke tudi na prehrambeno verigo in industrijo.