Mangostin

Kaj je mangostin, sadež poln mineralnih snovi, ki blaži vnetja

J. K./Revija Jana
11. 2. 2025, 16.00
Deli članek:

Na oddelku s sadjem in zelenjavo lahko v bolje založenih veleblagovnicah vidimo marsikaj. Če skušamo uganiti okus sadeža glede na videz, smo lahko v hudi zmoti.

Profimedia
Mangostin učinkuje antibakterijsko, blaži vnetja in alergije ter krepi imunski sistem.

Preden zagrizemo v mangostin, je dobro vedeti, da lahko pričakujemo okus, sestavljen iz pestre mešanice: naše brbončice bo pobožalo nekaj grozdnega, breskovega in ananasovega okusa, ki ga bo zaokrožila prijetna kislost. A poleg okusa nas bo gotovo navdušila še koristnost tega eksotičnega sadeža za naše zdravje.

Azijci ga uživajo že dolgo, zelo dobro pa poznajo tudi njegov učinek na zdravje. V njem je veliko mineralnih snovi, na primer kalcij, železo, magnezij, kalij in cink. Prav tako je bogat vir vitaminov C, B6, B12 in A. Učinkuje antibakterijsko, blaži vnetja in alergije ter krepi imunski sistem. Čas je, da ga preizkusimo tudi mi!

Presenečenje v notranjosti

100 gramov mangostina ima samo 73 kalorij.

shutterstock_1020878011

Zanimivosti

Bodite med prvimi in s poslovno analitiko spreminjajte prihodnost poslovanja


Mangostin izhaja iz Malezije in spada v sorodno skupino kot liči. Mangostinova drevesa so zimzelena, zrastejo pa do 25 m visoko. Obdelovanje s škropivi je zato skoraj nemogoče.

Ko ga boste iskali v trgovini, pobrskajte za sadežem močno temno vijoličaste, skoraj črne barve v velikosti mandarine. Kako boste presenečeni, ko boste za debelo temno lupino odkrili užitno mehko sredico snežno bele barve. Če vas bo prijetno presenetil tudi njegov okus, vam lahko prišepnemo, da ima 100 gramov mangostina samo 73 kalorij in da lahko drevo, na katerem zraste ta sadež, vzgojite kar na svojem vrtu.

Profimedia
Mangostin izhaja iz Malezije in spada v sorodno skupino kot liči.

Mangostin v domačem vrtu

Za domače gojenje mangostina je potrebno potrpljenje, saj rastlina raste zelo počasi. V dveh letih bo dosegla šele 20 do 30 centimetrov višine. Vendar se splača! Odstranimo semena iz sadeža ter jih položimo na vlažno podlago, na primer vato ali brisačo. Skrbimo, da je zmeraj dovolj navlažena. Že po štirih dneh lahko semena vzamemo z vlažne podlage, jih prestavimo v posodico za kaljenje ter počakamo nekaj tednov, da zrastejo prvi poganjki. Zemljo vsak dan zalivamo ter rastlini priskrbimo, kolikor se da, tropske razmere. Kmalu bo zrasla temno rdeča kal. 

Zanimivosti

obrezovanje vrtnic
Vrtičkanje

Oskrba vrtnic: čas je, da jim porežete suhe veje

trgovina, nakup, živila, cene
Visoke cene

Da bi privarčevali, ne nasedajte zvitim trikom trgovcev

Marles za koncept FRESH prejel German Design Award 2025
Zanimivosti

Inovacija, ki raste iz tradicije: Marles in Mertelj Vrabič Arhitekti prejeli prestižno nagrado German Design Award

leska, cvetovi
Na vrtu

Ponekod že cveti znanilka pomladi in prvih alergij

varna uporaba interneta (2)
Vsakodnevna nevarnost

Veste, kako ogrožen je vaš otrok na spletu?

Krompirjev golaž s hrenovko
V kuhinji

Recepti za priljubljene jedi na žlico, ki vedno uspejo