Popočitniški stres

Tudi vi po dopustu doživljate tesnobo, nelagodje, strah in napetost?

M.K.
25. 8. 2024, 21.00
Deli članek:

Večina ljudi pozna neprijeten, celo stresen občutek, ko se po tednih brezskrbnega poležavanja in lagodnega življenja vrne v realnost.

Arhiv
Razmislite o naslednjem kraju, ki bi ga radi obiskali, in načrtujte naslednje počitnice.

Prišel je dan, ko se je treba spet soočiti z realnostjo ter se spoprijeti z delovnimi nalogami in vsakdanjimi obveznostmi. Namesto da bi pokali od energije in novih zamisli, pa ste zaskrbljeni, brezvoljni in napeti. Kaj storiti? Ponujamo vam nekaj nasvetov, da bo prehod v vsakdan lažji in zabavnejši.

Ukrepate lahko že pred odhodom na dopust

Da bi se izognili naštetim znakom in nelagodju po dopustniških užitkih, lahko veliko naredite, še preden se sploh odpravite na dopust. Že pred odhodom na dopust in vrnitvijo na delovno mesto naredite načrt ter postavite strukturo prvih delovnih dni po dopustu. Tako si boste olajšali oziroma zmanjšali breme prvega dne po vrnitvi z dopusta. In še nekaj koristnih nasvetov: pred odhodom na dopust poskušajte urediti in dokončati vse aktualne zadeve ter prečistite elektronsko pošto. Poslovne partnerje obvestite o svoji odsotnosti, saj ta ukrep zmanjša število klicev in elektronskih sporočil, ki jih prejmemo med dopustom. Delovni urnik po vrnitvi poskušajte načrtovati karseda realistično, denimo tako, da prvi dan ali dva po vrnitvi z dopusta nimate pomembnejših sestankov. Zadnje dneve počitnic ne pretiravajte z alkoholnimi pijačami in poskušajte vzdrževati običajen urnik spanja.

Privadite se

S počitnic se vrnite vsaj dan ali dva pred odhodom v službo. Tako boste imeli čas, da se postopoma privadite vsakdanu in se počasi vrnete v stare tirnice. V tem času razpakirajte in pospravite prtljago, operite perilo in uredite vse potrebno, da vam bo v stanovanju prijetno. Če je treba, si zavrtite zgoščenko z zvoki šumenja morja, ki vas bo sprostila, ali pa prižgite dišečo svečo, katere vonj vas spominja na počitnice (na primer vonj borovcev).

Družite se s prijatelji

Verjetno ste na dopustu pogrešali svoje prijatelje in znance, sorodnike, sosede, sodelavce in zagotovo jim imate povedati veliko lepega o počitniških dogodivščinah. Povabite jih na kosilo in jim ponudite tipično jed iz dežele, ki ste jo obiskali. Ob dopustniških prigodah pa obujajte spomine na prijetne dni.

Uredite počitniške fotografije in razstavite spominke

Da počitniške fotografije ne bi utonile v pozabo, jih čim prej uredite in jim v albumu pripišite duhovite komentarje, ki vas bodo vedno znova nasmejali. Tudi spominki igrajo podobno vlogo kot fotografije, saj nas spominjajo na počitnice, poleg tega imajo za nas po navadi veliko vrednost, ker prihajajo iz kraja, ki nam je ljub. Postavite jih na ogled in ob pogledu nanje se boste lahko vsaj za trenutek vrnili v svoj počitniški raj.

Načrtujte naslednje počitnice

Poletne počitnice so običajno res daljše od drugih, vendar nikar ne zanemarite jesenskih, zimskih in spomladanskih počitnic, o katerih lahko že razmišljate. Prav tako lahko že načrtujete, kam se boste podali za novo leto, ki bo tu, kot bi mignil. Razmislite o naslednjem kraju, ki bi ga radi obiskali, preverite cene in počasi začnite varčevati. Če boste od vsake plače prihranili nekaj denarja, se vam bo to v več mesecih bogato obrestovalo. Torej, že veste, kam jo boste mahnili naslednjič?

Estrada

charlotte
Prikupna reakcija

Princesa Charlotte šokirana nad poljubom Williama in Kate

chad1
Žalostna vest

Nepričakovano umrl dirkač in zvezda filma Karate Kid

Severina
Družinske radosti

Foto: Severina pokazala 85-letno mamo

sebastjan cimirotic 1_arhiv lady
Sebastjan Cimirotić

Legenda slovenskega nogometa na pragu abrahama

Katy Perry, Orlando Bloom
MTV Video Music Awards

Orlando Bloom zmeden med nastopom Katy Perry: Je bil v šoku?

ananas,ženska
Nov TikTok trend

Ste že slišali, da lahko s pomočjo ananasa najdete ljubezen?

Zanimivosti

SpaceX
Komercialna poteza

Video: SpaceX izvedel prvi turistični izlet v vesolje za bogate kupce

velški nogomet, policija
Napaka

(Video) Strelca odločilnega zadetka policisti odpeljali z igrišča

MOL_Move_manjsa
Zanimivosti

Mednarodni sprejem aplikacije MOL Move, naše aplikacije programa zvestobe

školjke-bisernice
Prednosti segrevanja

Italijani v segrevanju morja našli tudi poslovno priložnost

matjaz kek
Zanimivosti

#zVamiSmo: Brez uspešnega soočanja s pritiski ni vrhunskih rezultatov

53966299073_191c9d052e_o
Zanimivosti

Strateško partnerstvo za razvoj celostnega biotehnološkega ekosistema v Sloveniji