Njivska preslica

Izjemna rastlina, ki zdravi, pomlajuje in pomaga pri hujšanju

Mare Koren
22. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Tokrat smo se spomnili na še eno zelišče, ki je pravzaprav živi fosil. Govorimo o njivski preslici, ki se že od nekdaj uporablja kot zelišče za zdravje, lepoto in prečiščevanje telesa.

Dreamstime
Njivsko preslico uporabljamo kot blag diuretik in krepčilo pri zdravljenju inkontinence.

Njivska preslica, ki jo danes najdemo predvsem na poljih, travnikih, ob cestah in gozdnih jasah, je živi fosil in hkrati izjemno zelišče, ki mu brez pomisleka lahko rečemo tudi eliksir lepote. Ugodno deluje tudi na skoraj na vse bolezni. Uporabljamo jo lahko za uživanje, za kopeli, obkladke, v lepotne namene in za krepitev zdravja. V ljudskem zdravilstvu je od nekdaj veljala za učinkovito rastlino, ki zaustavlja krvavitve in je uspešna pri zdravljenju bolezni ledvic in mehurja.

Diuretik in krepčilo

Dreamstime
Prav tako jo uporabljajo pri ozeblinah ter lajšanju revmatskih bolečin.

Pri nabiranju njivske preslice naj previdnost ne bo odveč. Njena sorodnica močvirska preslica je namreč zdravju škodljiva, saj vsebuje alkaloid palustrin, ki je strupen tako za ljudi kot živali. Njivska preslica ne raste v močvirjih, zato je tam ne iščite, našli jo boste na travnikih in gozdnih jasah. Od nekdaj je znano, da je naravni diuretik, kar pomeni, da žene na vodo, hkrati pa je adstringent (zmanjšuje vnetje) in krepčilo. Uporabljajo jo pri zdravljenju inkontinence ali pri otrocih, ki imajo težave z mokrenjem postelje. Pomaga tudi pri zdravljenju benigne hiperplazije prostate. Kot krepčilo se uporablja za krepitev vezivnega tkiva in pomoč pri prekrvitvi, težavah z želodcem in črevesjem. Prav tako jo uporabljajo pri ozeblinah ter lajšanju revmatskih bolečin. Najdemo jo tudi v raznih kozmetičnih pripravkih, izdelkih proti celulitisu in kot pomoč pri shujševanih dietah.

dreamstime
Njivska preslica je idealna za zaščito rastlin in krepitev obrambnega sistema ter prepreko bolezenskih stanj.

Nabiramo junija in julija

Zelene poganjke njivske preslice se lotimo nabirati junija ali julija, takrat je namreč zel na vrhuncu rasti. Rastlina sicer nima posebnega vonja, a je presna rahlo slanega okusa. Vsebuje precejšnjo količino mineralnih snovi, kot so silicijev dioksid in vodotopni silikat, aluminijeve in kalijeve soli, ter flavonoide in saponine. Pitje poparka iz preslice tako spodbudi izločanje seča in ugodno vpliva na sečne poti.

Dreamstime
Njivsko preslico nabiramo na travniku ali na polju, nikakor ne ob močvirjih.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka