To še posebej velja za bare in restavracije, ki že tako vsako leto cene nekoliko dvignejo. Sedaj pa je svoje naredila še obsežnejša inflacija, in, pri Hrvatih, prevzem evra. Nad svojo izkušnjo se je prtožil uporabnik spletnega foruma Reddit, ki je objavil slike menija splitske restavracije z astronomskimi cenami.
Čeprav v vrhuncu sezone ne moremo pričakovati, da bomo ob morju jedli poceni, pic res ne bi uvrstili v kategorijo posebej luksuznih jedi. V tej restavraciji boste za pico margerito odšteli 13 evrov, za capriccio 17 evrov, za tiste z nekaj dodatki, kot so gamberi ali pršut, pa celo 19 evrov. Pica tako stane občutno več kot na primer v Neaplju, kjer naredijo najboljšo na svetu.
Za tiste, ki raje pojeste denimo kos ribe ali mesa, pa so cene sploh visoke - file lososa, tune ali brancina s prilogo vas bo stal 24 evrov, ocvrti lignji s krompirčkom 19 evrov, pol kilograma škampov 37 evrov... Hrvaška že dolgo ni več obmorska destinacija za vsak žep.
Letalska karta do Italije?
En uporabnik je komentiral, da se za 19 evrov skorajda bolj splača odleteti v Neapelj in tam jesti odlično pico. Povprečna cena pice je tam več kot pol nižja, nižje so pa tudi cene pice denimo v Rimu. Teoretično je podvig dejansko izvedljiv – nizkocenovni letalski ponudniki, kot je denimo Ryanair, v svojih poletnih akcijah lete resnično ponujajo že od slabih 10 evrov naprej, in če dodamo še 10 eur za pico... rečeno napol v šali ima uporabnik foruma pravzaprav prav. Kje boste pa vi preživeli poletni dopust?