Kaj lahko še sejemo

Jesen kliče po setvi na vrtovih, pripravite gredice

Mare Koren
15. 10. 2023, 06.30
Deli članek:

Poletje se od nas, če hočemo ali ne, poslavlja. Zelenjavne gredice nas te dni presenečajo in obdarujejo v vsej svoji moči ter se počasi praznijo in dajejo prostor še zadnjim posevkom ali pa jih prepuščamo zimskemu počitku. Avtor: Mare Koren Foto: Dreamstime, Miša Pušenjak, Jasna Marin

Dreamstime
Dela jeseni ne zmanjka, tudi na setev ne pozabite!

Tiste gredice, ki jih letos še želimo izkoristiti, smo že pripravili na nove posevke in zdaj je pravi čas, da nanje posejemo ali posadimo vrtnine, katerih pridelek bomo lahko pobirali že čez dober mesec ali pa bodo namenjene prezimovanju in nato prvi spomladanski beri. Ob jutrih nas že prebujata megla in rosa, ki tudi na vrtu pušča sledove, listi se ponekod že pisano barvajo, bratve grozdja so se skoraj povsod že začele.

Kaj lahko še sejemo

Na zelenjavne gredice lahko te dni sejemo denimo vrtnine, ki imajo rade nekoliko hladnejše podnebje; to so motovilec, azijske listnate solatnice, špinača, rukola, rdeča redkvica. Vrtnarji ob tem poudarjajo, da lahko motovilec sejemo še tudi do sredine oktobra, prav tako radič za rezanje, tržaški solatnik in blitvo. Sejete lahko tudi zimske vrste solate, med katerimi so krhkolistne sorte; posavka, vegorka, rjavka, bistra. Te sorte sejemo praviloma za obiranje spomladi, seveda pa je od naklonjenosti jesenskega vremena odvisno, kako se bo solata razvila že pred zimo. Vrtičkarji priporočajo, da solato sejemo v vrste, saj jo bomo tako na pomlad lažje okopali in spodbudili njeno rast. Če bo zaradi indijanskega poletja zimska solata iz septembrskih setev prevelika za prezimitev, jo poberemo podobno kot berivko, za prezimitev pa pustimo oktobrske setve.

Miša Pušenjak
Ne pozabite na jesensko setev blitve, solatnic in čebule.

Setev čebule

Sicer se slovenski vrtičkarji tega ne poslužujejo pogosto, a čebulo lahko sejemo tudi jeseni. Najbolj se obnese setev bele sorte čebule. Seme sejemo plitvo, tako da je le delno pokrito z zemljo, preveč prekrita čebula bo namreč slabo kalila. Med sortami je primerno izbrati čebulček sorte majski srebrnjak, prav tako lahko v tem času sejemo nadzemno kolerabo.

Pripravite tudi jesenska domača gnojila in škropiva

Ker je zemlja v tem času že nekoliko iztrošena od rasti in posevkov, ki jih je oskrbovala skozi leto, je dobro, da jo pognojimo s kompostom ali pa občasno zalivamo s koprivnim gnojilom. Nikakor ne smemo pozabiti, da v toplih septembrskih dneh rada napade pepelasta plesen, ki se pogosto pojavi na jesenskih in zimskih radičih, pa tudi na motovilcu. Zoper plesen se obnese preventivno škropljenje s pripravkom iz njivske preslice, kopriv, žajblja in kamilic. Uporabite lahko tudi sodo bikarbono ter čebulne in česnove liste.

Ne pozabite na kolobarjenje

Čeprav je v septembru že marsikatera gredica prazna oziroma se je na njej posevek že dvakrat zamenjal, nikar ne pozabite na kolobarjenje. Na te gredice lahko posejete trave ali pa jih preprosto pustite v prahi, da počivajo. Ni jih treba prekopavati, neobdelane jih lahko pustite do pomladi ali pa do naslednje jeseni. Vrtičkarji priporočajo, da si za vsak primer pripravite vrtnarski načrt in zapišete, kaj ste na kateri gredici posejali ali posadili. Tako boste v naslednji sezoni lažje načrtovali in razporedili vrtnine po pravilih kolobarjenja. Prav tako jim boste zagotovili uspešno rast na dovolj bogati zemlji, sebi pa uspešen pridelek.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste