izjemno zdrava

Lep videz in dobro počutje sta dosegljiva z rdečo peso

Mare Koren
14. 10. 2023, 12.40
Deli članek:

Rdeča pesa je izjemno zdrava in okusna, pripomore pa tudi k lepšemu videzu. Zaradi antioksidantov izboljšuje teksturo kože in gostoto las.

Profimedia
Če imamo dobro kri, imamo tudi lepo, rožnato kožo..

Rdeča pesa zadnja leta zaseda gurmanske vrhove in je priljubljena sestavina najboljših kuharskih šefov. Dajejo jo v juhe, napitke in celo sladice. Ni pa to vse, kar rdeča pesa ponuja. Že stoletja jo uporabljamo tudi v lepotne namene, saj vsebuje škrlatni pigment, ki je povrhu vsega poln antioksidantov.

Rdeča pesa je naravna čistilka krvi, kar so vedele že naše babice, ki so kar naprej ponavljale, da je za dobro kri treba piti pesin sok. Rdeča pesa namreč poleg železa in že omenjenih elementov vsebuje precej kalija in folne kisline, znane tudi kot vitamin B9. Železo je pomembno za tvorbo rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom, medtem ko kalij pomaga uravnavati krvni tlak in utrip, pa tudi folna kislina ima pomembno vlogo pri nastajanju krvi. In če imamo dobro kri, imamo tudi lepo, rožnato kožo.

Oži pore

Ker ima rdeča pesa protivnetne lastnosti, se odlično obnese pri varovanju kože pred mozolji in aknami. Pomaga tako sok rdeče pese, ki ga pijemo enkrat na dan, kakor če rdečo peso nanašamo na kožo v obliki lepotnih pripravkov. Zelo učinkovito boste kožo očistili z naslednjo zelenjavno masko: iz surove rdeče pese iztisnite sok in žlico soka zmešajte z enako količino kisle smetane; ta vsebuje mlečno kislino, ki pomaga odstranjevati odmrle kožne celice. Nanesite na obraz za 20 minut, oziroma dokler se ne posuši. Rdeča pesa pomaga zožiti pore ter koži podari rdečkast sijaj.

Posvetli pigmentne madeže

Če vsak večer pred spanjem na očiščeno kožo nanesete tonik iz rdeče pese, kožo poživite, zožite pore in naredite odlično podlago za nanos vlažilne kreme. Dodaten plus pa je ta, da rdeča pesa poskrbi za bolj enakomerno polt in posvetli pigmentne madeže. V električnem mešalniku zmeljite olupljen gomolj rdeče pese, pol skodelice narezanih zeljnih listov in četrt skodelice vode. Mešanico precedite skozi drobno cedilo, da dobite samo tekočino, ki jo nalijte v model za ledene kocke. Zamrznite. Vsak večer se z eno kocko zmasirajte po obrazu.

Za sijoče in negovane lase

Sok rdeče pese pomaga tudi pri reševanju težav z lasmi. Ker vsebuje veliko kalija, med drugim preprečuje njihovo izpadanje. V ta namen si vsak dan privoščite dva decilitra omenjenega soka, če pa vas srbi lasišče in imate prhljaj, je priporočljiva tedenska masaža s sokom pese, ki odpravlja prhljaj, hkrati pa spodbuja rast las in preprečuje njihovo izpadanje, saj krepi lasne korenine.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste