Jesensko veselje

Zvrhna košara gob zahteva tudi ustrezno shranjevanje

Mare Koren
17. 9. 2023, 18.55
Deli članek:

Kadar je narava z gobami zelo radodarna, teh gozdnih plodov ne jemo le svežih, ampak jih tudi na različne načine vlagamo, sušimo ali zamrzujemo, da bi z njimi obogatili jedilnik v naslednjih mesecih.

Dreamstime
Gobe, vložene v kis, se ohranijo tudi do dve leti.

Eden najstarejših načinov shranjevanja je sušenje in dobra stran posušenih gob je, da jih lahko hranimo tudi po nekaj let, najsodobnejše pa je zamrzovanje. Vendar vse vrste gob niso primerne za sušenje, med najprimernejšimi so vse vrste gobanov ali jurčkov, medtem ko lisičke s sušenjem popolnoma izgubijo aromo in okus.

Sušenje gob

Nedvomno so kot sušene gobe najboljši in najbolj aromatični jurčki, ki jih pred uporabo namočimo v mlačni vodi. Posušene črne trobente pa lahko zmeljemo v prah in ga uporabljamo kot začimbo. Gobe, ki jih nameravamo sušiti, samo obrišemo s čisto, suho krpo in jih nikakor ne spiramo z vodo. Nato jih narežemo na tanke lističe, položimo na papir ali mrežico in posušimo na soncu oziroma zraku. Manjše vrste gob lahko posušimo tudi tako, da jih nanizamo na nitko in obesimo. Če je vreme deževno, lahko gobe sušimo v priprti pečici pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Gobe so suhe, ko pod prsti šuštijo, in šele takrat jih shranimo v dobro zaprte steklene kozarce.

Dreamstime
Letošnje pozno poletje je že bogato postreglo z gobami, a nabirajte le tiste, ki jih poznate.

V kis vložene gobe

Slovenci gobe najpogosteje vlagamo v kis. Če je količina kisa primerna, se odlično ohranijo do dve leti, vendar so zelo kisle in jih lahko uporabimo le kot prilogo k narezkom, ne moremo pa iz njih pripravljati drugih jedi. V kis lahko vlagamo večino gob, posebno dekorativne pa so manjše vrste ali manjši primerki velikih gob. Pripravljamo jih tako, da jih najprej pet minut kuhamo v precej slani vodi in jih odcedimo. Nato v posodi zavremo vodo in kis (na en liter vode dodamo štiri decilitre petodstotnega kisa), na pol prerezano čebulo, tri čajne žličke soli, žlico poprovih zrn in štiri ali pet lovorjevih listov. Dodamo odcejene gobe in kuhamo še pet minut. Gobe nato poberemo iz zavretka, in ko se ohladijo, jih damo v kozarce ter zalijemo s prevretim kisom in začimbami. Kozarce dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču