DAN MIGANJA ZAME

Vsakodnevna vadba je zame rutina

Zoran Franc
11. 9. 2023, 08.27
Posodobljeno: 11. 9. 2023, 08.31
Deli članek:

Alenka Ružič Jovović je ena tistih, ki ji gibanje predstavlja rutino, tako kot večini umivanje zob. S športom je povezana že od mladih nog, svoj vadbeni program pa je po treh porodih v prvi vrsti razvila zase, saj je želela celosten pristop, ki vodi do splošne kondicijske pripravljenosti.

Lasten arhiv
Dan miganja Zame v Arboretumu Volčji Potok

Za vas lahko trdimo, da ste s športom in gibanjem povezani že vse življenje. Kako dojemate šport, kot rutino, nujo ali kot nekaj, kar osvobodi misli po napornem dnevu?

Res je, šport me spremlja že vse življenje. Do gibanja čutim močno vez, ni pa vedno to nekaj, kar si zelo želim. Pridejo trenutki, ko bi človek raje ležal na kavču. Na koncu je gibanje nekaj, kar nas vse dela žive, nam izboljšuje življenje, bistri misli … Zagotovo pa gre za dejavnost, po kateri sem vedno boljše volje. Lahko bi kar rekli, da gre za tako imenovano 'tabletko gibanje'.

Se s športom ukvarjate vsak dan?

Da, vsak dan sem gibalno aktivna. To ne pomeni, da grem vsak dan v dvorano, fitnes ali na neko strukturirano vadbo, temveč da vsak dan odkljukam to opravilo. To je zame kot umivanje zob.

Kdo vam je privzgojil ljubezen do vadbe?

V bistvu kar sama. V prvem razredu osnovne šole sem prišla v izbor za treniranje ritmične gimnastike in dobila povabilo na treninge. Tako se je vse skupaj začelo. Ker sem bila precej introvertirana punčka, sem tako dobila priložnost za malo drugačno 'komunikacijo'. Dobila sem krog prijateljic, s katerimi smo si delile podobne sanje.

Razvili ste lasten trening, imenovan VIIT. Za kaj gre?

VIIT – Vodeni Interdisciplinarni Intenzivni Trening je avtorsko delo. Bil je oblikovan zame, ko sem se po treh porodih vračala v formo. Ob iskanju primerne vadbe zase na trgu nisem našla ustrezne. Zaradi 'poklicne deformacije' sem želela vadbo, ki bi imela celosten pristop glede splošne kondicijske pripravljenosti. Iskala sem takšno vadbo, ki bi zajela vse gibalne in funkcionalne sposobnosti. Prav tako ni bilo vadbe, ki bi imela celosten pristop na samo telo: da ni poudarek samo na trebuhu, stegnih in zadnjici, temveč da se krepijo tudi tako imenovani 'pozabljeni deli telesa' vrat, zapestja, gležnji, stopala, prsti na rokah in nogah … In tako je nastal VIIT.

Za koga je primeren?

Kljub temu da so moje vadeče večinoma ženske, VIIT ni izključno vadba za ženske. Namenjen je ženskam, moškim, otrokom, najstnicam, najstnikom … Izredno primeren je za začetnike, ker je VIIT zelo varna vadba. Ne gre za brezglavo nizanje ponovitev in vaj brez repa in glave. VIIT je zasnovan tako, da izredno hitro vpliva na boljšo splošno kondicijsko pripravljenost telesa in nam omogoča hitro preobrazbo telesa. 

revija zvezde
alenka kosir

Kakšno vadbo priporočate začetnikom, da ne izgubijo volje že po prvi vadbi?

Prvič: ne čakajte na tako imenovani 'aha moment', da bi začeli, ker ga ne bo. Začnite že danes. Ne čakajte na motivacijo, ker če je več let ni bilo, je tudi zdaj verjetno ne bo. Gibanje ni stvar motivacije, temveč je stvar discipline. Drugič: začnite zelo počasi, da spoznate, kako se na gibanje odziva vaše telo, in da ne bi prišlo do nepotrebnih poškodb. Tretjič: bodite potrpežljivi in vztrajni. Rezultati se ne bodo pokazali čez noč. Četrtič: ponavljam še enkrat, gibanje ni stvar motivacije, temveč je stvar discipline.

Kaj menite o projektih, kot je Dan miganja zame?

Z eno besedo čudoVIIT projekt. Vesela sem, da sem del tega, in komaj že čakam, da se vidimo v Arboretumu.

Kakšen trening boste predstavili vadečim?

Seveda bo to VIIT. Danes veliko pozornosti namenjamo večjim mišičnim skupinam in delom telesa, ki se nam zdijo vizualno bolj izpostavljeni. Pozabljamo pa na tiste dele, ki so zaslužni za dobro delovanje našega telesa. Verjamem, da je že vsak med vami slišal za pregovor o verigi, ki pravi, da je ta močna le toliko, kot je močen njen najšibkejši člen. In po takem načelu deluje tudi naše telo. Nič vam ne koristijo velike mišice, če se ne morete niti skloniti, da bi si zavezali vezalke. Veliko pozornosti pri 'modernih' vadbah se namenja treningu moči in vzdržljivosti. Kaj pa ravnotežje, gibljivost, propriocepcija? Kaj pa čiste osnove pravilne drže telesa? Kaj pa ohranjanje gibljivosti vaših sklepov?

Kje vas lahko najdejo tisti, ki bi želeli vaditi pod vašim okriljem?

Vsi tisti, ki potrebujejo malo spodbude, varne in strokovne treninge za celotno telo, lahko moje vadbe in več informacij najdejo na spletni strani www.vformizalenko.com.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan