ZELIŠČNA SPOMLADANSKA JUHA
Sestavine: dobri 2 pesti spomladanske zelenjave in zelišč (peteršilj, špinača, trpotec, regrat, jagodni listi, koprive, melisa, meta, pehtran, janež, drobnjak, luštrek, rman, krebuljica), 2 jajci, 40 g masla, 2 pesti suhega kruha, 2 litra vode, sol, poper
Priprava: Zelenjavo in zelišča operemo in na drobno sesekljamo ter popražimo na maslu. Dodamo 2 stepeni jajci in 2 pesti na kocke narezanega kruha. Vse skupaj dušimo 15 minut, nato pa prilijemo 2 litra tople vode. Posolimo in kuhamo pol ure. Po želji lahko dodamo še prežganje, sicer postrežemo s kosom kruha.
SPOMLADANSKA ENOLONČNICA
Sestavine: 2 manjša pora, 2 stebli zelene, 2 krompirja, 2 bučki, 4 stroki česna, liter zelenjavne jušne osnove, 250 g belušev, 100 g graha, 200 g boba, šopek bazilike, sol, poper, olje
Priprava: Por, zeleno in krompirja očistimo, operemo in poljubno narežemo. Na koščke nasekljamo tudi beluše, česen sesekljamo. Na manjše koščke narežemo tudi bučko. V večji posodi segrejemo nekaj olja in na hitro prepražimo por in zeleno. Dodamo preostalo zelenjavo in pražimo še dobrih 5 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča in česen prijetno zadiši. Nato prilijemo jušno osnovo ter dodamo še liter vode in kuhamo 10 minut. Dodamo beluše, grah in bob ter kuhamo, dokler bob in grah nista primerno mehka. Primešamo še sesekljano baziliko ter začinimo s soljo in poprom.
Kremna špargljeva juha
Sestavine: 40 g masla, 1 čebula, 3 stroka česna, 500 g svežih špargljev, 1 korenček, 1/4 gomolja zelene, list luštreka, 0,5 žlice limoninega soka, sol, poper, muškatni orešček
Priprava: Čebulo in česen drobno sesekljamo, šparglje olupimo, operemo in narežemo na manjše koščke. V loncu razpustimo maslo ter prepražimo čebulo, zeleno in česen. Dodamo šparglje in pražimo še 5 minut. Nato zalijemo z vodo in dodamo že poljubno nasekljan korenček in luštrek ter kuhamo do vretja. Ko zavre, solimo, zmanjšamo ogenj in kuhamo, dokler korenček ne postane mehak. Nato odstavimo in juho pretlačimo. Dodamo limonin sok ter po okusu še začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
PIKANTNA JUHA IZ VODNE KREŠE
Sestavine: 200 g vodne kreše, 40 g masla, 2 čebuli, 250 g korenja, 1,5 litra zelenjavne jušne osnove, sol, poper, muškatni orešček, kisla smetana
Priprava: Če uporabljamo kalčke vodne kreše, jih zgolj splahnemo, sicer krešo temeljito operemo. Lističe odrežemo in jih prihranimo za kasneje, stebelca pa nekoliko sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, korenje očistimo in narežemo na četrtine. V loncu razpustimo maslo in prepražimo čebulo. Dodamo korenje in pražimo 5 minut, nato dodamo še vodno krešo in zalijemo z jušno osnovo. Zavremo. Zmanjšamo ogenj in kuhamo v napol pokriti posodi približno 20 minut. Nato dodamo še listke vodne kreše in vremo 5 minut. Nato juho odstavimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Vrnemo na kuhalnik, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter še enkrat zavremo. Postrežemo z žličko kisle smetane.
KREPKA ŠPINAČNA JUHA
Sestavine: 2 žlici olja, 1 čebula, 2 stroka česna, liter zelenjavne juhe, 100 g slanine, 800 g sveže špinače ali 600 gramov zamrznjene, 1 žlica limoninega soka, sol, poper, kisla smetana
Priprava: Svežo špinačo očistimo in operemo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo ter prepražimo na olju. Zalijemo z jušno osnovo in zavremo. Medtem na manjše kocke narežemo slanino in jo na hitro popečemo na malo olja. Vsujemo v jušno osnovo ter prilijemo še 500 mililitrov vode. V lonec dodamo še špinačo in kuhamo, dokler špinača ne upade. Juho po okusu še solimo in popramo ter začinimo z limoninim sokom. Še vročo postrežemo z žličko kisle smetane.
JUHA IZ KOPRIV
Sestavine: 500 g kopriv, 1 čebula, 4 stroki česna, 4 korenčki, 40 g masla, 1 l jušne osnove, 2 dl smetane za kuhanje, sol, poper
Priprava: Koprive previdno operemo in osmukamo ter jih za 5 minut namočimo v vrelo solno vodo. Odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo ter ožamemo. Koprive nato sesekljamo in shranimo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo ter prepražimo v večjem loncu na razpuščenem maslu. Nato dodamo koprive in dušimo dobrih 10 minut. Zalijemo z jušno osnovo in kuhano do vretja, solimo in popramo po okusu ter nato še dodatnih 10 minut kuhamo na zmernem ognju. Zmeljemo s paličnim mešalnikom in dodamo smetano ter še enkrat na hitro zavremo.