Uporabne

Z limonami do polnejšega okusa in čistoče v kuhinji

Mare Koren
15. 1. 2023, 19.01
Posodobljeno: 17. 1. 2025, 07.28
Deli članek:

Limone so v kulinariki vedno uporabne in v trgovini na voljo vse leto. Veste, kako koristne so pri pripravi različnih jedi in kako jih lahko izboljšajo? Kako pa jih še drugače uporabiti v gospodinjstvu?

Profimedia
Fotografije je simbolična

Nekoč tropski sadež, ki je stal celo bogastvo, je zdaj skoraj stalnica v večini domov. Pozimi limonin sok pogosto dodajamo čaju, poleti si pripravljamo osvežilne limonade. Kako pogosto pa limone uporabljate pri kuhi ali drugih gospodinjskih opravilih? Razkrivamo nekaj koristnih nasvetov, kako jedi izboljšati, jih okrasiti ali jim dodati pridih svežine. Pa tudi, kako lažje očistiti bolj ali manj trdovratno umazanijo s kuhinjskih pripomočkov. Limona je sadež, ki preprosto mora biti v vašem gospodinjstvu, saj je uporabna skoraj povsod. 

Dreamstime
/

Za razmastitev

Limonin sok je odlično naravno sredstvo za razmaščevanje posode, prihranil vam bo marsikateri odmerek tekočine za pomivanje posode. Z le nekaj kapljicami limoninega soka boste tudi z lahkoto odstranili madeže posušenih vodnih kapljic in ostanke vodnega kamna na stekleni posodi. 

Čistimo

V zamaščeno posodo, kjer ste morda hrano tudi prismodili, stresite rezine limone in prilijte vrelo vodo, počakajte, da se ohladi, in potem le še postrgajte z gobico in pomijte kot po navadi. Z limoninim sokom lahko očistite tudi steklokeramično ploščo.

Kot aromatična pika na i 

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

Limonin sok je nepogrešljiv v mesnih in predvsem ribjih jedeh, požlahtni tudi recepte z rižem. Pripravite odlično marinado z nekaj kapljicami limoninega soka. Meso bo veliko mehkejše in sočnejše.

Sok ali rezina limone

Kadar si želimo močnejše arome, limonin sok jedi dodamo ob koncu kuhanja. To je primerno predvsem pri pripravi raznih omak in hladnih juh. Rezine limone pogosteje uporabljamo za okrasitev jedi, še posebno vročih napitkov. Ne pozabimo pa jih priložiti tudi k solatam ali ocvrtim jedem, kot dodatek, s katerim tik pred jedjo hrano začinimo in izdatno izboljšamo okus.

Kot začimba 

V kombinaciji z oljem lahko limonin sok uporabljamo namesto kisa, za preliv na surovih predjedeh, še posebej tistih iz zelenjave in mesa. Solate bodo precej bolj sveže, če boste namesto kisa uporabili limonin sok. Dodajte še nekaj rezin pomaranče, jabolka ali hruške, morda orehov ali kalčkov, in tako popestrite vsakdanjo skledo solate.

Profimedia
/

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja