Vroča čokolada s cimetom
Sestavine za dva kozarca: 400 ml mleka, 100 g temne čokolade (80 % kakava), 5 g masla, 4 ščepci cimeta, slezove penice in sladka smetana po želji.
Priprava: V kozico damo maslo, počakamo, da se počasi razpusti, nato dodamo nalomljeno čokolado. Počasi segrevamo, da se čokolada postopno topi. Ko je napol raztopljena, dolijemo mleko. Ves čas mešamo. Ko je čokolada povsem raztopljena, dodamo cimet in mešamo še tri minute. Vročo mešanico prelijemo v kozarca ter okrasimo s slezovimi penicami in smetano.
Jabolčno-brusnični kuhanček
Sestavine za dva kozarca: 1 jabolko, 10 brusnic, 200 ml jabolčnega soka, 4 klinčki, 2 ščepca cimeta, 2 zvezdasta janeža, limonina lupinica, 1 žlica sladkorja, 300 ml rdečega vina, 0,6 dcl brendija.
Priprava: Jabolko operemo, narežemo na krhlje in jih damo v kozico; dodamo brusnice, jabolčni sok, začimbe in sladkor. Zavremo in kuhamo pet minut. Odstavimo ter dodamo kuhano vino in brendi. Mešamo še dve minuti. Postrežemo vroče.
Kuhano vino
Sestavine za dva kozarca: 400 ml vina (po želji), 100 ml vode, 4 klinčki, 2 žlici sladkorja, 2 ščepca ali ena palčka cimeta, limonina lupinica, 2 zvezdasta janeža.
Priprava:V kozici zmešamo vino in vodo, dodamo začimbe in sladkor ter občasno mešamo. Kuhamo skoraj do vretja; pazimo, da ne zavre. Po želji lahko vinu dodamo sadje in ga tako dodatno okrasimo ter izboljšamo okus.
Kuhan džin
Sestavine za dva kozarca: 200 ml jabolčnega soka, 200 ml vode, košček ingverja, 5 klinčkov, paličica cimeta, olupek pomaranče, 2 zvezdasta janeža, 60 ml džina.
Priprava: V kozico zlijemo jabolčni sok in vodo ter dodamo začimbe. Kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še pet minut, da se okusi prepojijo. Po okusu sladkamo. Nato odstavimo in primešamo džin. Postrežemo vroče.
Bombardino
Sestavine za dva kozarca: 180 ml jajčnega likerja, 100 ml brendija, 20 ml sladke smetane, ščepec cimeta in čokolade.
Priprava: V kozico zlijemo jajčni liker in ga počasi segrevamo. Pazimo, da ne zavre. Medtem stepemo sladko smetano in jo po želji sladkamo. Na dno kozarcev vlijemo brendi, nato dodamo vroč liker. Premešamo. Okrasimo s smetano ter posujemo s čokolado in cimetom.
Rumov punč
Sestavine za dva kozarca: pol pomaranče, 400 ml rdečega vina, 40 ml ruma, 4 klinčki, 1 cimetova palčka, 50 g sladkorja, 50 ml pomarančnega soka.
Priprava: Pomarančo narežemo na kolobarje in damo v kozico. Dodamo sladkor, pomarančni sok, vino, rum, klinčke, cimetovo palčko in premešamo. Pri zmerni temperaturi počasi segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Pazimo, da ne zavre. Postrežemo še vroče.
Otroški punč
Sestavine za štiri kozarce: 0,5 l soka rdeče pomaranče, 50 g vaniljevega sladkorja, pol limone, cimetova palčka, 2 klinčka.
Priprava: Iz limone iztisnemo sok. V večjo kozico natočimo pomarančni sok, dodamo vaniljev sladkor, limonin sok, cimetovo palčko in klinčke. Segrevamo do vretja, oziroma dokler se sladkor povsem ne raztopi. Odstavimo in nekoliko ohladimo ter prelijemo v kozarce.
Praznična limonada
Sestavine za štiri kozarce: 8 limon, 120 g sladkorja, za prst ingverja, cimetova palčka, 4 klinčki, 800 ml vode.
Priprava: Z ene limone previdno nastrgamo lupinico. Iz vseh limon nato iztisnemo sok. Vodo pristavimo na kuhalnik in dodamo limonino lupinico ter sladkor, cimetovo palčko, ingver in klinčke. Zavremo in kuhamo 5–10 minut. Odstavimo, nekoliko ohladimo in dodamo limonin sok. Postrežemo vroče.