Odprto vino

Ste vedeli, da ima tudi vino rok uporabnosti?

Mare Koren
14. 8. 2022, 21.11
Deli članek:

Grozdje se že počasi barva in dobiva sladkobo. Še dober mesec in začele se bodo trgatve ter priprava žlahtne kapljice. A še preden se povsem posvetimo tej temi, razkrijmo nekaj osnovnih resnic o vinu, ki jih je dobro poznati.

Dreamstime
Vina, potem ko ga odprete, ne začepite do konca obiska oziroma postrežbe.

Vino je človekov zvesti spremljevalec že dobrih sedem tisoč let. Velik pomen ima predvsem v zahodnih civilizacijah, kjer so ga od nekdaj uporabljali tako pri verskih dogodkih kot pri drugih obredih. Kot zanimivost lahko povemo, da vino v srednjem veku kljub strašni revščini ni predstavljalo razkošja, temveč potrebo, saj je bila voda v mestih izjemno onesnažena. Z dodajanjem vina, ki deluje protibakterijsko, so jo naredili ne le okusnejšo, temveč tudi užitno in pitno. Vse do danes pa je vino uspelo ohraniti svojo častitljivo titulo. In nekatera slovenska vina se uvrščajo tudi ob bok najprestižnejšim svetovnim vinom.

Koliko časa je vino užitno

Da je starejše vino boljše, je zgolj polresnica. Pravzaprav niso vsa vina primerna za staranje. Kot arhivska se shranjujejo zlasti rdeča vina, pri katerih se trpki in včasih agresivni tanini sčasoma »omehčajo« ter izgubijo ostrino, z zorenjem pa se dokončno razvije aroma, pravijo someljeji. Kako pa je z odprto steklenico vina, ki ga s prijatelji niste popili do konca? Ali bo teden pozneje še užitno? Pozor, odprto vino se lahko izjemno hitro pokvari, dobro ga je porabiti v štirih dneh. Obdobje užitnosti se sicer razlikuje glede na vrsto, starost in druge karakteristike vina, a velja, da se starejše in bolj kakovostne vrste kvarijo hitreje.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Dreamstime
Po uporabi vino začepimo in mu zagotovimo ustrezno temperaturo.

Shranjevanje odprtih vin

Steklenice ne zapremo takoj po odprtju, temveč jo pustimo odprto, dokler je vino na mizi oziroma traja postrežba. Nato vino začepimo, tako bo sčasoma znova prevzelo aromo in okus, poskrbimo pa tudi za ustrezno temperaturo. Dobro zaprto in primerno ohlajeno vino hranimo do štiri dni, nekatere sorte bodo zdržale tudi bistveno dlje. Če želimo vinu podaljšati obstojnost, moramo zrak izsesati iz steklenice oziroma jo s primernim nastavkom vakuumirati.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja