A poletna skušnjava in sladica številka ena je lahko prava kalorična bomba, ki ob koncu počitnic vodi v dvig kazalca na tehtnici. Bi rajši uživali v ledenem posladku in pozabili na kalorije? Potem ne prezrite ledenih pasti, v katere se lahko ujamete.
Zakaj so sladoledi polni sladkorja
Mrzle jedi vplivajo na naše okušalne brbončice, tako da deloma »zamrznejo« tudi občutek za sladko. Zato proizvajalci sladoleda v svoje izdelke dodajo zelo veliko sladkorja, da okrepijo okus po sladkem. Mlečni in kremasti sladoledi zato vsebujejo 20 g sladkorja na 100 g sladoleda. Pri sladoledih na pretežno vodni osnovi je to razmerje nekoliko boljše.
Koliko kalorij
Na embalaži kupljenih sladoledov je zapisano, koliko kalorij vsebujejo na 100 g teže. Klasična vaniljeva lučka s čokoladnim oblivom ima na primer 260 kalorij, takšna z dodatkom mandljev še 20 kalorij več. Ledena tablica z dodanimi arašidi pa zbere celo 350 kalorij. A ne le sladoled, tudi različni prelivi, posipi in korneti so prava kalorična bomba! Navaden kornet prišteje kalorični vrednosti sladoleda v povprečju od 60 do 130 kalorij, sladkorni pa od 120 do 160 kalorij. Zato je najbolje, da vam ga postrežejo v lončku. Seveda je sladoled, ki si ga pripravite sami in varčujete s sladkorjem, najprej odlična in za povrh še najpametnejša izbira.
MANGOV SLADOLED
Porcija: 100 kcal
Sestavine za 4 osebe:
1 zrel mango
200 ml pomarančnega soka
2,5 žlice agavinega sirupa
Priprava: Vse sestavine zmiksamo in maso zlijemo v banjico. Oblikujemo kepice in postrežemo v kornetu ali, še bolje, v lončku.
BRUSNIČNOJAGODNI SLADOLED NA PALČKI
Porcija: 70 kcal
Sestavine za 4 osebe:
40 g posušenih brusnic
100 ml brusničnega soka
125 g jagod ali malin
1 žlica sladkorja
1 zavoj vaniljevega sladkorja
Priprava: Brusnice, sok, jagode in oba sladkorja zavremo. Vse ukašimo in napolnimo štiri lončke (po 60 ml). Vstavimo palčke, ko zmes že rahlo zamrzne.
LIMONIN SLADOLED
Porcija: 160 kcal
Sestavine za 4 osebe:
250 ml jogurta
250 ml sladke smetane
3 bio limone
Priprava: Zmešamo jogurt in sladko smetano. Nastrgamo lupino ene limone. Iztisnemo sok obeh limon in zmešamo sok, lupino, jogurt in sladko smetano. Dno ploščatega nizkega modela (najboljši je kovinski) obložimo s plastično folijo, nanjo pa vlijemo maso za sladoled. Zamrznemo. Sladoled narežemo na pravokotne kose in jih položimo med dva oblata.
ZMRZLINA IZ LUBENICE IN JAGOD
Porcija: 112 kcal
Sestavine za 4 osebe:
225 g nemastnega jogurta z okusom limone
2 skodelici lubenice brez koščic
500 g jagod
1 banana
Priprava: V mešalniku ukašimo vse sestavine, jih vlijemo v lončke in damo v zamrzovalnik. Ko rahlo zamrznejo, vanje zapičimo lesene palčke.