Kako jo še uporabiti?

Kava ni le napitek, ki prebudi, izboljša tudi okus mesa, krem, solat …

Mare Koren
2. 5. 2022, 10.15
Deli članek:

Kava, napitek, ki številnim polepša jutro ali jim ga povsem zagreni, ko ugotovijo, da je zmanjkalo dišečih rjavih zdrobljenih zrnc. Ali veste, kako lahko kavo še s pridom uporabite, če ste je skuhali preveč, in kako jo uporabite tudi sicer?

Dreamstime
Kava je napitek, brez katerega si številni ne predstavljajo jutra.

Kave ni nikoli dovolj. Številni prisegajo na povsem vročo, pa tudi na hladno različico. Ste vedeli, da so nekoč na dvorih pili le hladno kavo? Ena od resnic, ki so se jih takrat posluževali, je velevala, da naj bi hladna kava prispevala k lepoti. A prava resnica je bila skrita povsem drugje. Vroče kave si takrat dvorjani niso mogli privoščiti zaradi debelih plasti pudra, ki bi se ob pari, ki se dviga iz vroče kave, »stopil« oziroma uničil. Kaj moramo vedeti o kavi, kako jo lahko pripravimo in porabimo, če je pripravimo preveč?

Ostanki kave

Kuharski chefi in tisti, ki prisegajo na turško kavo, odsvetujejo pogrevanje kave. Kava bo s pogrevanjem spremenila okus, okrepila se bo grenkoba, medtem ko bodo prefinjeni podtoni povsem izginili. Vedeti je treba tudi, da dlje ko skuhana kava stoji, bolj kisla postaja, saj na zraku oksidira. S segrevanjem se proces razvoja kislin pospeši. V kolikor jo še enkrat prekuhamo, jo lahko celo prežgemo. Če ste kave skuhali preveč in želite podaljšati njeno svežino, jo prelijte v termično steklenico ali drugo posodo, ki dobro ohranja toploto. Tako bo ohranila polno aromo in okus, v katerem boste uživali ves dan. Če kave kljub vsemu niste spili, jo lahko uporabite v številnih receptih, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju.

Ledene kocke

Presežek kave lahko uporabite za pripravo ledene kave, ki bo v toplih majskih dneh, ki se nezadržno bližajo, še kako prijala. Ohlajeno kavo zlijte v modelčke za ledene kocke in jih postavite v zamrzovalnik. Tako shranjeno kavo lahko naslednjič, ko si boste zaželeli ledene kave, na hitro izkoristite za hiter osvežilen napitek. Dodajte le nekaj kavnega likerja, sladke smetane in mleka ter postrezite. Kocke zamrznjene kave lahko dodate tudi svoji jutranji skodelici sveže kave in jo na hitro ohladite. Nekaj kock pa lahko dodate v sekljalnik k preostalim sestavinam, ko pripravljate smutije ali beljakovinske napitke.

Koristna pri peki peciva

Če je na štedilniku ostalo nekaj jutranje kave, vi pa ste medtem spekli biskvit za popoldansko razvajanje ob kosilu, ga lahko namesto z mlekom prepojite z nekaj kave. Ta se odlično obnese predvsem pri čokoladnem pecivu, kjer bo poudarila okus čokolade. Lahko jo dodate tudi v kreme ali pripravite okusne kavne koktejle. Seveda nikar ne pozabite na italijansko klasiko, kot je tiramisu, pripravite kavno kremo, uporabite jo za pripravo kave dalgona …

Dodajte jo k omakam

Morda se sliši eksotično, a verjamemo, da vas bo okus prepričal. Kava se odlično ujame predvsem z jedmi, ki jih boste pripravili na žaru. Kavo lahko dodate marinadam. Izboljšala bo okus tudi pri holandski omaki in omaki za žar. Dodate jo lahko k pečenemu mesu. V ponev, kjer ste pekli ali pražili meso, dajte žlico moke in izbrane začimbe. Dobro premešajte in na hitro prepražite. Nato odstavite in prilijte 150 ml jušne osnove ter 100 ml kave. Neprestano mešajte, da ne nastanejo grudice. Vrnite na ogenj in mešajte do želene gostote. Presenečeni boste nad okusom, ki ga boste ustvarili.

Solatni prelivi

Tudi s solatnimi prelivi se bo ohlajena kava dobro ujela. A svetujemo vam, da jo uporabite zgolj pri tistih solatah, ki imajo v sestavi izrazite okuse, kot so rukola, ohrovt, rdeča pesa, vodna kreša in podobno. Lahko jo uporabite tudi pri solatnih skledah, kjer k solatnicam dodajate meso in druge sestavine, kot so jajca, oreščki, semena, siri in podobno. Prelive pripravite iz dveh žlic ohlajene kave, žlice balzamičnega kisa, žlice medu, gorčice, soli in olja. Preostale sestavine dodajte po okusu in željah.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste