Kave ni nikoli dovolj. Številni prisegajo na povsem vročo, pa tudi na hladno različico. Ste vedeli, da so nekoč na dvorih pili le hladno kavo? Ena od resnic, ki so se jih takrat posluževali, je velevala, da naj bi hladna kava prispevala k lepoti. A prava resnica je bila skrita povsem drugje. Vroče kave si takrat dvorjani niso mogli privoščiti zaradi debelih plasti pudra, ki bi se ob pari, ki se dviga iz vroče kave, »stopil« oziroma uničil. Kaj moramo vedeti o kavi, kako jo lahko pripravimo in porabimo, če je pripravimo preveč?
Ostanki kave
Kuharski chefi in tisti, ki prisegajo na turško kavo, odsvetujejo pogrevanje kave. Kava bo s pogrevanjem spremenila okus, okrepila se bo grenkoba, medtem ko bodo prefinjeni podtoni povsem izginili. Vedeti je treba tudi, da dlje ko skuhana kava stoji, bolj kisla postaja, saj na zraku oksidira. S segrevanjem se proces razvoja kislin pospeši. V kolikor jo še enkrat prekuhamo, jo lahko celo prežgemo. Če ste kave skuhali preveč in želite podaljšati njeno svežino, jo prelijte v termično steklenico ali drugo posodo, ki dobro ohranja toploto. Tako bo ohranila polno aromo in okus, v katerem boste uživali ves dan. Če kave kljub vsemu niste spili, jo lahko uporabite v številnih receptih, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju.
Ledene kocke
Presežek kave lahko uporabite za pripravo ledene kave, ki bo v toplih majskih dneh, ki se nezadržno bližajo, še kako prijala. Ohlajeno kavo zlijte v modelčke za ledene kocke in jih postavite v zamrzovalnik. Tako shranjeno kavo lahko naslednjič, ko si boste zaželeli ledene kave, na hitro izkoristite za hiter osvežilen napitek. Dodajte le nekaj kavnega likerja, sladke smetane in mleka ter postrezite. Kocke zamrznjene kave lahko dodate tudi svoji jutranji skodelici sveže kave in jo na hitro ohladite. Nekaj kock pa lahko dodate v sekljalnik k preostalim sestavinam, ko pripravljate smutije ali beljakovinske napitke.
Koristna pri peki peciva
Če je na štedilniku ostalo nekaj jutranje kave, vi pa ste medtem spekli biskvit za popoldansko razvajanje ob kosilu, ga lahko namesto z mlekom prepojite z nekaj kave. Ta se odlično obnese predvsem pri čokoladnem pecivu, kjer bo poudarila okus čokolade. Lahko jo dodate tudi v kreme ali pripravite okusne kavne koktejle. Seveda nikar ne pozabite na italijansko klasiko, kot je tiramisu, pripravite kavno kremo, uporabite jo za pripravo kave dalgona …
Dodajte jo k omakam
Morda se sliši eksotično, a verjamemo, da vas bo okus prepričal. Kava se odlično ujame predvsem z jedmi, ki jih boste pripravili na žaru. Kavo lahko dodate marinadam. Izboljšala bo okus tudi pri holandski omaki in omaki za žar. Dodate jo lahko k pečenemu mesu. V ponev, kjer ste pekli ali pražili meso, dajte žlico moke in izbrane začimbe. Dobro premešajte in na hitro prepražite. Nato odstavite in prilijte 150 ml jušne osnove ter 100 ml kave. Neprestano mešajte, da ne nastanejo grudice. Vrnite na ogenj in mešajte do želene gostote. Presenečeni boste nad okusom, ki ga boste ustvarili.
Solatni prelivi
Tudi s solatnimi prelivi se bo ohlajena kava dobro ujela. A svetujemo vam, da jo uporabite zgolj pri tistih solatah, ki imajo v sestavi izrazite okuse, kot so rukola, ohrovt, rdeča pesa, vodna kreša in podobno. Lahko jo uporabite tudi pri solatnih skledah, kjer k solatnicam dodajate meso in druge sestavine, kot so jajca, oreščki, semena, siri in podobno. Prelive pripravite iz dveh žlic ohlajene kave, žlice balzamičnega kisa, žlice medu, gorčice, soli in olja. Preostale sestavine dodajte po okusu in željah.