Vodna kreša
Ta izjemno hranilna, a skoraj pozabljena rastlina spada med najbolj zdrave vrste zelenjave; vsebuje več železa kot špinača, več vitamina C kot limona in se odlikuje s tako visoko hranilno in energijsko vrednostjo, da lahko zamenja meso. Vodna kreša pripomore k hitrejšemu okrevanju, regeneraciji in celjenju ran, izboljšuje prekrvitev, daje moč in izboljšuje koncentracijo. Je dober vir luteina in betakarotena, pomembnih elementov za preprečevanje UV-poškodb in ohranjanje zdrave kože, kar je ključnega pomena pri preprečevanju prehitrega staranja kože. Vodna kreša lahko pomaga tudi pri zdravljenju ekcemov, aken in splošno problematične kože.
Avokado
Avokado vsebuje veliko zdravih mononenasičenih maščob, ki ohranjajo kožo gladko in voljno. Vsebuje tudi različne esencialne hranilne snovi, ki lahko preprečijo negativne učinke staranja. Zlasti antioksidanti, kot sta vitamina E in C, ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, kar je ena najboljših metod proti staranju. Avokado vsebuje tudi lutein in karotenoid, ki izboljšuje elastičnost kože, medtem ko oleinska kislina in klorofil zmanjšujeta rdečico in vnetje. Avokado je bogat tudi z magnezijem, ki velja za protistresno hranilo, pomagal vam bo sprostiti napetost in tudi bolje spati. In ko ste sproščeni in spočiti, je tudi vaša koža videti bolj sijoča.
Rdeča paprika
Rdeča paprika je zakladnica različnih antioksidatov. Poleg visoke vsebnosti vitamina C, ki ima vlogo pri tvorbi kolagena, vsebuje močne antioksidante, imenovane karotenoidi. Karotenoidi so rastlinski pigmenti, ki so odgovorni za svetlo rdeče, rumene in oranžne barve pri številnih vrstah sadja in zelenjave. Imajo različne protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zaščititi kožo pred sončnimi opeklinami in oksidativnimi poškodbami.
Brokoli
Deluje protivnetno in protirakavo, med drugim pa vsebuje tudi veliko vitamina C, ki je izjemno močan antioksidant. Naše telo potrebuje vitamin C za proizvodnjo kolagena, glavne beljakovine v koži, ki ji daje moč in elastičnost. V brokoliju je tudi lutein, ki nam pomaga ohranjati spomin in upočasnjuje staranje.
Oreščki
Oreščki so bogati s hranilnimi snovmi, zdravimi maščobami in beljakovinami. Mnogi oreščki (zlasti mandlji) so odličen vir vitamina E, ki lahko pomaga pri obnavljanju kožnega tkiva, ohranja vlago v koži in jo ščiti pred škodljivimi UV-žarki. Orehi vsebujejo tudi protivnetne maščobne kisline omega 3, ki so pomembne za zdrave membrane celic. Vlaknine v oreščkih pomagajo nižati raven holesterola in sladkorja v krvi, medtem ko je vitamin E pomemben antioksidant, ki pripomore k pravilnemu delovanju imunskega sistema, zdravi kožo in popravlja DNK. Prav zato ne imejte zadržkov pri uživanju mandljev, orehov in brazilskih oreščkov.
Borovnice
Borovnice so bogate z vitaminoma A in C, vsebujejo veliko hranilnih snovi ter toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Magična moč borovnic se skriva predvsem v antocianinu, ki borovnicam daje značilno modrovijoličasto barvo. Bolj ko je borovnica temna, več antocianina vsebuje. Ti močni antioksidanti lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca, stresa in onesnaženja, tako da ublažijo vnetni proces in preprečijo izgubo kolagena. Kožo ohranjajo zdravo in upočasnjujejo nastajanje gub in starostnih kolobarjev okoli oči. Ščitijo jo tudi pred negativnimi vplivi UV-žarkov.
Sladki krompir
Oranžna barva sladkega krompirja izvira iz antioksidanta betakarotena, ki se pretvori v vitamin A. Vitamin A lahko pomaga obnoviti elastičnost kože, spodbuja obnavljanje kožnih celic in na koncu prispeva k nežni, mladostni koži. Ta okusni gomoljasti slak je tudi odličen vir vitaminov C in E, ki lahko kožo zaščitita pred škodljivimi prostimi radikali in ohranita ten bolj izenačen. Vitamin C namreč deluje tako, da ustvarja sijočo polt, izenačuje ten ter hkrati gladi tako drobne kot globoke gube.
Semena granatnega jabolka
Granatno jabolko se že stoletja uporablja kot zdravilno medicinsko sadje. Visoka vsebnost vitamina C in različnih močnih antioksidantov lahko zaščiti naše telo pred poškodbami prostih radikalov. Molekule, ki jih vsebuje granatno jabolko, imajo zaščitni učinek na celice, krepijo namreč njihovo zdravje, tako da preprečujejo kopičenje disfunkcionalnih mitohondrijev. Ti zdravi plodovi vsebujejo tudi spojino, imenovano punikalagin, ki lahko pomaga ohranjati kolagen v koži in upočasnjuje znake staranja.