rdeče zelje

Superživilo, ki prežene številne bolezni in skrbi

Mare Koren
12. 9. 2021, 17.58
Posodobljeno: 12. 9. 2021, 21.56
Deli članek:

Na vrtovih se debelijo glavice zelja in mnogi že uživajo v koristih te zelenjave, nekateri pa še čakajo, da povsem zraste. Takrat bodo zeljne glave shranili za ozimnico. Veste, kako koristno je uživanje zelja za naš organizem?

Dreamstime
Zelje naj bo pozimi pogosto na mizi, saj zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov krepi imunski sistem ter preprečuje vnetja in oksidativni stres.

Zelje na splošno velja za izjemno zdravo živilo, rdeča različica pa še nekoliko bolj. Značilno rdečo barvo mu dajejo antocianini, to so močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide. Če ga primerjamo z običajnim zeljem, je v rdečem še več vitamina C, vsebuje kar do desetkrat več vitamina A, pa tudi visok delež železa. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako pomembno ga je uživati v hladnejših mesecih.  

Nad artritis, vnetja in neurejeno prebavo

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Rdeče zelje je zaradi vitaminov zelo dobro za krepitev imunskega sistema. Tako bomo zmanjšali tveganje obolelosti za gripo ali prehladom, vitamin C pa bo pripomogel k preprečevanju oksidativnega stresa in tvorbi kolagena. V zelju najdemo tudi fitokemikalije, ki blažijo vnetja v telesu in tako preprečujejo otekanje. Zato ga še posebej priporočajo ljudem, ki se spopadajo z artritisom in drugimi motnjami, povezanimi z vnetji v telesu. Nikar ne pozabite nanj pri težavah z leno prebavo, saj je dober vir vlaknin. Strokovnjaki za zdravje prebavil priporočajo predvsem uživanje fermentiranega oziroma kislega rdečega zelja. Tako boste zaužili številne rastlinske probiotike oziroma koristne bakterije, ki jih telo potrebuje za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja. Zdravo črevesje bo zagotovilo močno obrambo imunskega sistema.

Kam z ostanki rdečega zelja

Če imate več glav rdečega zelja, ga lahko tako kot klasično zelje fermentirate oziroma okisate. Zelje drobno narežite in stresite v večji škaf, ki ga boste lahko obtežili. Potrebujete le še sol, približno dva dekagrama na kilogram zelja. Zelje dobro potlačite, vmes nasujte nekaj zrn črnega popra in tu pa tam dodajte lovorov list. Okisate ga lahko tudi v kozarcih za vlaganje, po enakem postopku. Ostanke svežega zelja lahko v kleti ali v hladilniku shranite zavite v časopisni papir, tako so obstojni do štirinajst dni. 

Zanimivosti

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok

ogljikovi hidrati
Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne

tek na smuceh
Tek na smučeh

Priljubljena zimska aktivnost, ki požene kri po žilah