Poletje, kljub svojim blagodatim, kot sta sonce, toplota, morje in vonj mesa na žaru, za nekatere predstavlja pravo nočno moro. Predvsem zvečer in ponoči. Tiho, a vendar "v nebo vpijoče" brenčanje običajno prisili še takšnega junaka, da se vsaj enkrat močno poči po ušesu ali pa celo vstane in pozorno opazuje zidove v spalnici.
Majhno živinče, velika moč, je nekoč zapisal naš pisatelj o Krpanovi Kobilici. Vendar bi tudi za komarje lahko zapisali isto ali pa namesto "velika moč" uporabili "velika nadlega".
Krvi žejne dame
Mnogi že veste, da so komarjeve samice tiste, ki sesajo našo in še marsikatero kri. In te krvi žejne dame so tiste, ki proizvajajo brenčanje, ki nam gre tako na živce. Moški komarji se medtem vlačijo naokrog in se napijajo cvetličnega nektarja - še mar jim ni za človeka. Samice pa kri potrebujejo, ker je to zanje visokoenergetska pijača oz. hrana, ki jim nudi dovolj energije za razvoj jajčec in torej potomstva.
Skozi evolucijo so komarjeve samice našle način, kako najti zadostne količine njihovega "nektarja". Bližino teles, polnih krvi zaznajo po toploti in po količini izdihanega ogljikovega dioksida, ki ga ljudje in živali izdihujemo tako skozi usta in nos, kot tudi skozi kožo. Ker z dihanjem skozi nos in skozi usta med spanjem izločamo največ tega plina, samice običajno brenčijo okoli glave.
Ko samica pristane na našem ali živalskem telesu, s senzorji, ki jih ima v nogah, zazna ali smo primerni za njen obrok. Medtem ko nekatere študije namigujejo, da je kri skupine 0 za komarjeve samice kot nekakšno vrhunsko vino, pa se vsi s tem ne strinjajo. Drugi menijo, da je to, kako "mamljivi" bomo za samico, odvisno od naše genetike, vonja in celo tega, kaj jemo. Naša koža poleg ogljikovega dioksida izloča še kup drugih snovi, ki ji - ob delovanju kožnih bakterij, dajejo vonj. Nekatere študije kažejo, da imajo samice raje kožo, na kateri je manj bakterij, kot tisto, na kateri jih je več. Ali povedano drugače - bolj ko se umivamo z mili (in odstranjujemo bakterije), bolj slastni se bomo zdeli komarjevi samici.