V sodobni kuhinji pogosto skoraj pozabljena začimba, a nepogrešljiva pri pripravi sredozemskih jedi, bi morala biti skoraj v vsakem gospodinjstvu. V toplih dneh nas razvaja s svojim svežim vonjem, ki spominja na poletje, vse bolj pa postaja rožmarin tudi začimba, ki je nepogrešljiva v »modernih« pijačah. Nikakor ne moremo niti mimo njegovih zdravilnih lastnosti, izmed katerih je najbolj izpostavljena krepitev spomina.
Rožmarin v kuhinji
Rožmarin je pravzaprav vsestranska začimba, ki jo lahko uporabimo na tisoč in en način. Pripravimo si lahko odlično aromatično rožmarinovo olje, za katerega bo v steklenici zadostovala že vejica, kis ali pa zeliščno sol. Okus boste še izboljšali, če boste dodali strok česna. Odlično se prileže k nedeljski pečenki, vsekakor pa je v kombinaciji z brinovimi jagodami rožmarin nepogrešljiv pri pripravi divjačinskih jedi. In seveda morskih. Vejica rožmarina bo v kombinaciji z limono in soljo zelo okusno začinila ribo, ki jo boste spekli na žaru. Nepogrešljiv dodatek je tudi pri pripravi hobotnice izpod peke. Ste že kdaj pripravili vsestransko rožmarinovo maslo? Poskusite, ne bo vam žal. Potrebujete štiri stroke česna, dva ščepca soli, eno žličko svežega limoninega soka, pol žličke drobno sesekljanega rožmarina in osem žličk nesoljenega, a stopljenega masla na sobni temperaturi. Česen grobo sesekljajte, začinite s soljo in tako dolgo sekljajte, da nastane lepljiva pasta. Vsujte v skledo, dodajte limonin sok in rožmarin. Nato vse skupaj dobro premešajte, dodajte maslo in mešajte, dokler vse sestavine niso dobro premešane. Zmes stresite na povoščen papir in oblikujte v kocko. Shranite v hladilnik. Maslo lahko uporabljate za pripravo baget, peko jajc, mesa, nepogrešljiv dodatek je pri zajtrku in še in še.