Zanimivosti

Spuščajo se s stropa in dvigajo iz pulta

Mateja Bevk
27. 2. 2020, 08.00
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 13.35
Deli članek:

Včasih smo poznali le nape, dvignjene nad kuhalno površino, zadnja leta pa so v modo prišle tudi pultne oziroma takšne, ki so vgrajene že v samo kuhališče. Z njimi pa tudi vprašanje: katera je boljša? Je paro bolj smiselno povleči v zračnik tam, kjer nastaja, ali počakati, da se najprej dvigne, in jo šele nato odstraniti? Odločitev je, kot vedno, odvisna od naših potreb, prostora, ki ga imamo na volijo, in finančnih sredstev.

Dreamstime
kuhinja, napa.jpg

Čistijo zrak, vsrkavajo paro

Kuhanje je užitek in doživetje, vendar običajno potem še ure dolgo, ko je kosilo že zdavnaj mimo, vohamo pripravljene jedi, na kuhinjskem pohištvu pa ostaja masten film. Odpiranje oken je sicer delna rešitev, še boljša pa bi bila dobra napa.

Nape čistijo zrak med kuhanjem, vsrkavajo paro in dime, ki se dvigajo nad lonci, in če so opremljene s filtrom za maščobe, vsrkavajo tudi oljne molekule. Kaj se zatem zgodi s temi hlapi, je odvisno od vrste nape: mehanizem jih lahko izpusti iz stanovanja na prosto, jih prečisti in zrak vrne v kuhinjo ali pa po potrebi naredi oboje. Poglejmo podrobneje:

Profimedia
Kuhinja z aparati iz nerjavečega jekla je precej majhna in ozka, a funkcionalna.

Odvajanje hlapov na prosto

Nape, ki hlape in odpadni zrak odvajajo na prosto, morajo biti vgrajene na zunanjo steno ali blizu nje. Ne potrebujejo dodatnega filtra, ki bi prečiščeval zrak, njihova slabost pa je ta, da povzročajo nepotrebno izgubo toplote v prostoru. To lahko preprečimo z vgradnjo lopute nad jaškom, skozi katerega se odvaja zrak na prosto, da se odpre samo takrat, ko je napa v uporabi. Če je takšna loputa dobro izolirana, toliko bolje.

arhiv
kuhinja, plinski kotel

Vrnitev očiščenega zraka v prostor

Druga vrsta nap je takšna, da vsrkan zrak ponovno vračajo v prostor, le da ga prej prečistijo (največkrat skozi filter aktivnega oglja). Zrak ima morda še vedno neznaten vonj (filter za smrad je treba seveda redno menjavati), je pa prednost tovrstnih nap v tem, da ne povzročajo izgube toplote, in jih iz tega razloga najraje vgrajujejo v nizkoenergijske in pasivne hiše.

Hibridi

Še ena od možnosti pa so hibridne nape, ki so kombinacija obojih zgoraj predstavljenih. S pritiskom na gumb lahko preklapljamo med obema sistemoma odvajanja in čiščenja zraka, na primer pozimi se odločimo za vračanje očiščenega zraka v prostor in se s tem izognemo izgubi toplote, v toplejšem delu leta pa za odvajanje odpadnega zraka na prosto.

Dreamstime
oranžna kuhinja

Zgoraj ali spodaj?

Še eno pomembno vprašanje pri napah pa je, kje naj bodo montirane. Naj vsrkavajo zrak z zgornje strani lonca ali od spodaj?

Tako imenovana zgornja ventilacija je sestavljena iz prezračevalnika oziroma nape, ki je nameščena nad štedilnikom. Zrak vsrkava s posebnim ventilatorjem ter je zelo učinkovita za odstranjevanje pare in vonjav iz zraka, saj stoji neposredno nad kuhalno površino; če nape ne želimo videti, jo lahko skrijemo tudi pod kuhinjsko omarico ali pa kupimo takšno, da bo prostoru v okras.

Slabost zgornje nape je njeno vzdrževanje. Filtre je treba redno pregledovati in čistiti, v nekaterih primerih menjavati, poleg tega se na njej rad nabira prah. Nekateri starejši modeli so lahko tudi zelo glasni, zato je pri nakupu nape treba preveriti, kolikšno je njeno hrupno onesnaževanje. Če veliko cvremo in pečemo, pa je takšna napa še vseeno najboljša izbira, kuhinja bo ostala čistejša in bo bolj sveže dišala.

Dreamstime
oranžna kuhinja

Za pultno napo pa je po drugi strani značilno, da je vgrajena v delovno površino (pult ali kuhinjski otok), bodisi ob strani ali za kuhalno ploščo, in ko jo potrebujemo, jo s pritiskom dvignemo (ali jo upravljamo z daljinskim upravljalnikom). Nekatere kuhalne plošče imajo napo že vključeno kot del kuhališča.

Če imamo kuhinjski otok na takšni lokaciji, ki ne omogoča stropne nape, je pultna napa lahko odlična izbira. Poleg tega jo je lahko čistiti, ne zastira nam pogleda, učinkovito odstranjuje vonje in dim, slabše pa se odreže, kadar hrano pripravljamo v visokih loncih. Pa še nekaj toplote nam lahko ukrade s kuhalne plošče.

Moč in dodatne funkcije

Obe vrsti nap imata torej svoje prednosti in slabosti, zato pred nakupom dobro premislimo, da nam kasneje ne bo žal. Predvsem pa bodimo pozorni tudi na samo moč nape in na volumen zraka, ki ga lahko prečrpa na uro - priporočljivo je, da napa približno 10-krat na uro zamenja zrak v prostoru. Tukaj nam je lahko v pomoč formula za izračun (kvadratura prostora x višina prostora x 10 obratov količine zraka v prostoru = potrebna kapaciteta nape). Oziroma s primerom: za prostor velikosti 15 m2 in stropno višino 2,5 m bi bila primerna napa s pretokom vsaj 375 m3/h.

Ne pozabimo tudi na dodatne funkcije, ki jih ponujajo nape, od senzorjev za samodejni vklop do osvetlitve. Nekatere nape so opremljene celo z multimedijskimi elementi, ki poskrbijo, da med kuhanjem lahko poslušamo glasbo ali na mini zaslonu gledamo film.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 5, 31.1.2020

Estrada

Jana Morelj
Radio 1 Rock

Jana Morelj o novi službi, odnosu z bivšim in novi članici družine

Nika Kovač
Inštitut 8. marec

Nika Kovač: Jaz se ne bojim nikogar

modni roglic 1
Zvezda v Ljubljani

Kako se kolesarski prvak Primož Roglič znajde v svetu mode?

cevljar, carovnik-iz-oza
4,5 milijona evrov

Foto: Slavni rdeči čevlji z bleščicami iz Čarovnika iz Oza pred dražbo na ogled v Londonu

1_jani pavec
Rehabilitacija

Slovenski glasbenik iskreno o možganski kapi

Andrej Šifrer
Zvočnica

Foto: Andrej Šifrer ponosen zaradi tega dosežka