Osnovni recept
Za dve porciji v visok lonec denite dve žlici olja in 75 g pokovke. Lonec pokrijte in ga segrevajte ob stalnem stresanju, dokler ne počijo vsa zrna. Pokovko začinite in jo malce ohladite v cedilu. Če jo želite speči brez olja, vzemite teflonsko ponev s pokrovko.
Začinjanje
Pikantno: aromatizirajte jo z nastrganim parmezanom ali dimljeno soljo.
Pekoče: na olju popražite sesekljan strok rdečega feferona in malce karija.
Sočno: pokovki primešajte sir čedar in pečeno, zdrobljeno slanino.
Texmex: stopite maslo, dodajte mleto papriko, čili in orientalsko kumino. Primešajte pokovki in jo nato solite.
Namig
Zabavna peka na žaru
Idealno za zabavo: pokovka bo sijajno uspela v posebni železni ponvi. Dodajte malce olja in ponev postavite nad ogenj. Pokovka je narejena že po 20 do 30 sekundah. Sijajno tudi za taborni ogenj.
Namesto popečenih kruhovih kock: v tej solati z jajcem in šunko slana pokovka poskrbi za hrustljavost.
Slano
Toplo pokovko prelijte z malce stopljenega masla, začinite s soljo in premešajte.
Barvita solata s pokovko
Sestavine za 4 osebe:
100 g motovilca
1 glava radiča
4 srčki artičoke (pločevinka)
1 kumara
4 žlice olivnega olja
1 žlica pokovke
10 g masla
sol
1 žlica vinskega kisa
poper
2 rezini kuhane šunke (paličice)
2 trdo kuhani jajci (rezine)
1. Očistite motovilec in radič, operite liste in jih otresite do suhega. Radič natrgajte na grižljaj velike koščke. Artičoke odcedite in jih prepolovite. Kumaro oplaknite, prepolovite, odstranite semena in jo zrežite na koščke.
2. V pokriti ponvi segrejte pokovko in eno žlico olja. Pečeno pokovko stresite v skledo. Stopite maslo in ga prelijte po pokovki. Nato jo solite in premešajte.
3. Zmešajte kis, sol in poper ter dodajte preostalo olje. Zmešajte vse sestavine za solato, jo nakapajte s polivko in potresite s pokovko.
Čas priprave: 20 minut.
Na osebo približno 200 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 8 g.
Pečena pokovka je odličen prigrizek med dietami, saj ima malo kalorij.