Zanimivosti

Slana je dobra, a pokovka je lahko še boljša!

Tina Lucu
26. 2. 2020, 20.00
Deli članek:

Sladka ali slana - tako poznamo pokovko iz kina. Obstaja pa tudi nekaj povsem drugačnih različic.

Profimedia
pokovka

Osnovni recept

Za dve porciji v visok lonec denite dve žlici olja in 75 g pokovke. Lonec pokrijte in ga segrevajte ob stalnem stresanju, dokler ne počijo vsa zrna. Pokovko začinite in jo malce ohladite v cedilu. Če jo želite speči brez olja, vzemite teflonsko ponev s pokrovko.

Profimedia
pokovka

Začinjanje

Pikantno: aromatizirajte jo z nastrganim parmezanom ali dimljeno soljo.

Pekoče: na olju popražite sesekljan strok rdečega feferona in malce karija.

Sočno: pokovki primešajte sir čedar in pečeno, zdrobljeno slanino.

Texmex: stopite maslo, dodajte mleto papriko, čili in orientalsko kumino. Primešajte pokovki in jo nato solite.

Namig

Zabavna peka na žaru

Idealno za zabavo: pokovka bo sijajno uspela v posebni železni ponvi. Dodajte malce olja in ponev postavite nad ogenj. Pokovka je narejena že po 20 do 30 sekundah. Sijajno tudi za taborni ogenj.

Namesto popečenih kruhovih kock: v tej solati z jajcem in šunko slana pokovka poskrbi za hrustljavost.

Slano

Toplo pokovko prelijte z malce stopljenega masla, začinite s soljo in premešajte.

Barvita solata s pokovko

Profimedia
pokovka

Sestavine za 4 osebe:

100 g motovilca

1 glava radiča

4 srčki artičoke (pločevinka)

1 kumara

4 žlice olivnega olja

1 žlica pokovke

10 g masla

sol

1 žlica vinskega kisa

poper

2 rezini kuhane šunke (paličice)

2 trdo kuhani jajci (rezine)

1. Očistite motovilec in radič, operite liste in jih otresite do suhega. Radič natrgajte na grižljaj velike koščke. Artičoke odcedite in jih prepolovite. Kumaro oplaknite, prepolovite, odstranite semena in jo zrežite na koščke.

2. V pokriti ponvi segrejte pokovko in eno žlico olja. Pečeno pokovko stresite v skledo. Stopite maslo in ga prelijte po pokovki. Nato jo solite in premešajte.

3. Zmešajte kis, sol in poper ter dodajte preostalo olje. Zmešajte vse sestavine za solato, jo nakapajte s polivko in potresite s pokovko.

Čas priprave: 20 minut.

Na osebo približno 200 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

 
Pečena pokovka je odličen prigrizek med dietami, saj ima malo kalorij.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 5, 31.1.2020