Zanimivosti

Gremo na kavo!

Tina Lucu
26. 2. 2020, 18.00
Deli članek:

Brez kave si skoraj ne znamo več predstavljati življenja. Ob kavi se družimo, uživamo, si vzamemo čas zase in misli. Največ kave v Evropi popijejo Finci, zelo visoko pa smo na lestvici ljubiteljev kave tudi Slovenci. Torej, kakšno kavo piješ?

Profimedia
frapucino

Kava je vroče priljubljena. V povprečju je popijemo več kot vode ali piva.

Iz posebnih poslastic, kot sta frapuccino in latte macchiato, je iz pijače, ki nas prebudi in osveži, nastalo življenjsko občutje. Pripravili smo vam nekaj receptov, da boste tudi doma lahko uživali v aromi črnih zrn.

Kava s smetano

Sestavine za kavo s smetano za 4 osebe: 4 žličke sladkorja, 4 dvojne espresse, 200 g stepene smetane, sladkor v prahu

Profimedia
smetana

V 4 kozarce porazdelite po 1 žličko sladkorja. Prilijte espresso in premešajte. Na tekočino nabrizgajte debel sloj stepene smetane. Potresite s sladkorjem v prahu. Napitka ne mešajte – kavo pijte skozi smetano!

 Ta dunajska kreacija je bila pravzaprav prva kava za na pot – pripravljali so jo kočijažem konjske vprege. Ti so v eni roki držali kavo (pod smetano je ostala dolgo vroča), v drugi pa vajeti.

Latte macchiato 

Sestavine za latte macchiato za 4 osebe: 300 ml mleka, 8 vročih espressov, kakav

Segrejte 100 ml mleka in ga porazdelite po 4 toplih kozarcih. V vsakega vlijte 2 vroča espressa. Med lahnim stepanjem segrejte preostalo mleko, da se naredi mehka pena. Z žlico jo porazdelite po kavi in potresite s kakavom. Postrezite z dolgo žličko ali pa s slamico, tako kot v Italiji!

 Pri latte macchiatu so posebnost sloji. Ko boste spenjeno mleko zlili na espresso, ga ne smete mešati. V tem primeru bi dobili caffè latte.

Frapuccino

Profimedia
frapucino

Sestavine za 4 osebe: 320 ml močnega espressa, 800 ml polnomastnega mleka, ledene kocke, po potrebi sladkor, karamelni sirup, 400 g stepene smetane

 Espresso in mleko zlijte v mešalnik, ki lahko stre ledene kocke, in vse skupaj premešajte. Po potrebi dodajte sladkor in sirup ter vse skupaj še enkrat zmešajte. Na koncu dodajte nekaj ledenih kock in mešanico na najvišji stopnji mešajte 45–60 sekund. Prelijte v 4 kozarce ter okrasite s smetano in sirupom.

Granita di caffè

Sestavine za 4 osebe: 40 g sladkorja, 400 ml vroče kave, 125 g stepene smetane

Profimedia
Granita di cafe

Sladkor stopite v kavi in počakajte, da se ohladi. Prelijte jo v posodico za zamrzovanje in postavite v zamrzovalnik. V 3–4 urah mešanico večkrat premešajte, da se ne bodo ustvarili ledeni kristali. Na koncu morate dobiti konsistenco, podobno grobo zrnatemu sorbetu. S stepeno smetano postrezite v ohlajenih kozarcih.

Profimedia
kava

Ledena kava

Sestavine za 4 osebe: 500 ml močne kave, sladkor po potrebi, 400 g vaniljevega sladoleda, 200 g smetane v pršilu

 Vročo kavo po potrebi sladkajte in počakajte, da se ohladi. Temnejša različica: kavo prelijte v 4 kozarce, v vsakega denite po 2 kepici sladoleda, nabrizgajte smetano in jo potresite z mrvicami. Svetla različica: hladno kavo zmešajte s sladoledom in kremasto mešanico prelijte v kozarce. Nabrizgajte še smetano in jo okrasite z mrvicami.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 5, 31.1.2020