Kava je vroče priljubljena. V povprečju je popijemo več kot vode ali piva.
Iz posebnih poslastic, kot sta frapuccino in latte macchiato, je iz pijače, ki nas prebudi in osveži, nastalo življenjsko občutje. Pripravili smo vam nekaj receptov, da boste tudi doma lahko uživali v aromi črnih zrn.
Kava s smetano
Sestavine za kavo s smetano za 4 osebe: 4 žličke sladkorja, 4 dvojne espresse, 200 g stepene smetane, sladkor v prahu
V 4 kozarce porazdelite po 1 žličko sladkorja. Prilijte espresso in premešajte. Na tekočino nabrizgajte debel sloj stepene smetane. Potresite s sladkorjem v prahu. Napitka ne mešajte – kavo pijte skozi smetano!
Ta dunajska kreacija je bila pravzaprav prva kava za na pot – pripravljali so jo kočijažem konjske vprege. Ti so v eni roki držali kavo (pod smetano je ostala dolgo vroča), v drugi pa vajeti.
Latte macchiato
Sestavine za latte macchiato za 4 osebe: 300 ml mleka, 8 vročih espressov, kakav
Segrejte 100 ml mleka in ga porazdelite po 4 toplih kozarcih. V vsakega vlijte 2 vroča espressa. Med lahnim stepanjem segrejte preostalo mleko, da se naredi mehka pena. Z žlico jo porazdelite po kavi in potresite s kakavom. Postrezite z dolgo žličko ali pa s slamico, tako kot v Italiji!
Pri latte macchiatu so posebnost sloji. Ko boste spenjeno mleko zlili na espresso, ga ne smete mešati. V tem primeru bi dobili caffè latte.
Frapuccino
Sestavine za 4 osebe: 320 ml močnega espressa, 800 ml polnomastnega mleka, ledene kocke, po potrebi sladkor, karamelni sirup, 400 g stepene smetane
Espresso in mleko zlijte v mešalnik, ki lahko stre ledene kocke, in vse skupaj premešajte. Po potrebi dodajte sladkor in sirup ter vse skupaj še enkrat zmešajte. Na koncu dodajte nekaj ledenih kock in mešanico na najvišji stopnji mešajte 45–60 sekund. Prelijte v 4 kozarce ter okrasite s smetano in sirupom.
Granita di caffè
Sestavine za 4 osebe: 40 g sladkorja, 400 ml vroče kave, 125 g stepene smetane
Sladkor stopite v kavi in počakajte, da se ohladi. Prelijte jo v posodico za zamrzovanje in postavite v zamrzovalnik. V 3–4 urah mešanico večkrat premešajte, da se ne bodo ustvarili ledeni kristali. Na koncu morate dobiti konsistenco, podobno grobo zrnatemu sorbetu. S stepeno smetano postrezite v ohlajenih kozarcih.
Ledena kava
Sestavine za 4 osebe: 500 ml močne kave, sladkor po potrebi, 400 g vaniljevega sladoleda, 200 g smetane v pršilu
Vročo kavo po potrebi sladkajte in počakajte, da se ohladi. Temnejša različica: kavo prelijte v 4 kozarce, v vsakega denite po 2 kepici sladoleda, nabrizgajte smetano in jo potresite z mrvicami. Svetla različica: hladno kavo zmešajte s sladoledom in kremasto mešanico prelijte v kozarce. Nabrizgajte še smetano in jo okrasite z mrvicami.