Pod drobnogledom

V ličilih za pust nevarne kemikalije

Z.F.
6. 2. 2020, 20.10
Deli članek:

Čeprav teta zima še ni stisnila, kot bi morala, ali drugače rečeno, pokazala zobe, jo bomo po slovenskem ljudskem običaju kmalu pregnali. Prihaja namreč pust, čas, ko bomo vsaj za nekaj ur lahko sneli oziroma si nadeli maske. Veste, kako (ne)varna so pustna ličila?

Profimedia
Številna ličila vsebujejo nevarna mineralna olja in endokrine kemikalije.

Ličenje je v času pusta skoraj obvezen del maske, odvisno sicer od naše oprave. A vsekakor govorimo o času, ki domišljiji dopušča prosto pot. Pustna ličila najdemo skoraj povsod, v trgovinah z živili, v drogerijah in specializiranih pustnih trgovinah. Njihovo sestavo so pod drobnogled vzeli na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (Mipor), izsledki pa kažejo na vsebnost številnih neželenih kemikalij.

Če se ob nanosu ličil pojavi srbečica ali rdeča koža, ličila takoj odstranite in izperite z veliko vode. Če reakcija na koži ne pojenja, nujno obiščite zdravnika.

Izdelana na osnovi vode ali olj

Na policah trgovin boste našli dve vrsti pustnih ličil – narejena na osnovi olj ali na osnovi vode. Ličila narejena na osnovi vode je lažje nanašati, a so manj obstojna, posledično pa jih je lažje odstraniti. Ličila na osnovi olj so bolj obstojna, intenzivnejših barv, a jih tudi težje odstranimo. Kot so zapisali v Miporju, lahko mineralna olja, če niso dovolj prečiščena, vsebujejo potencialno rakotvorna mineralna olja, ki se kopičijo v telesu. Mineralna olja so v kozmetični industriji sicer dovoljena, a le če proizvajalec zagotavlja njihovo sledljivost. Toda testi, ki so jih potrošniške organizacije opravile v zadnjih letih, kažejo, da večina proizvajalcev ne zagotavlja ustrezne kakovosti surovin. Mineralna olja sicer ne prehajajo skozi zdravo kožo, a drugače je pri ličilih za ustnice, saj jih tudi nekaj zaužijemo. Zato je poseben poudarek treba nameniti ličenju otrok, saj so lahko že majhne količine precej sporne in lahko izzovejo neželene reakcije.

Osem naključnih ličil

Pod drobnogled so vzeli osem naključnih ličil za obraz, ki so jih kupili tako v večjih marketih kot tudi v drogerijah in specializiranih pustnih trgovinah. Pri pregledu kemijske sestave ličil so ugotovili, da vsa ličila vsebujejo mineralna olja, potencialno endokrine kemikalije in okolju nevarne kemikalije.

Aqua easypen

Ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Edini izdelek s skupno oceno dobro.

Everyday face paint

V ličilih so sestavine, ki vsebujejo mineralna olja: tekoči parafin (paraffinum liquidum), mikrokristalinični vosek (microcrystalline wax), trdi parafin (paraffin).

Spiderboy

Bleščice (polyethylene terephthalate, polybutylene terephthalate) so najverjetneje iz mikroplastike. 6 aqua make-up stick Vsebuje kemikalijo propilparaben (propylparaben), ki spada med hormonske motilce in je prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let.

Party fashion neon UV face & body make up stick

Vsebuje konzervans BHT, ki spada med hormonske motilce.

Quality party make-up set

V ličilih so sestavine, ki vsebujejo mineralna olja: cerezin (ceresin), mikrokristalinični vosek (microcrystallina), tekoči parafin (paraffinum liquidum), vazelin (petrolatum). Vsebuje metilparaben (methylparaben).

Schminkset

V ličilih sta sestavini, ki vsebujeta mineralna olja: tekoči parafin (paraffinum liquidum) in vazelin (petrolatum) – ta ni naveden na seznamu sestavin v šminki. Vsebuje konzervans BHT, ki spada med hormonske motilce.

Set of 5 make up sticks

Na seznamu sestavin je tekoči parafin (paraffinum liquidum), ki vsebuje mineralna olja. Vsebuje konzervans propilparaben (propylparaben), ki spada med hormonske motilce in je prepovedan v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov