Zanimivosti

Za prste obliznit': krema iz bezgovih cvetov

A. K.
4. 7. 2019, 16.01
Deli članek:

Cvetovi ali jagode – bezeg je vedno primeren za kulinarična presenečenja. In to brez velikega truda v kuhinji.

Revija Maja
Krema iz bezgovih cvetov

Krema iz bezgovih cvetov

Sestavine za 4 osebe:
5 kock sladkorja
1 neškropljena pomaranča
1/8 l sladnega piva
4 rumenjaki
2 žlici medu
1/4 l sladke smetane
100 g bezgovih cvetov
250 g svežih kosmulj
1/4 l vode
150 g sladkorja
1/2 žličke cimeta
4 žlice kisle smetane
4 beljaki

Priprava:

Kosmulje temeljito splaknemo in odcedimo. Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero stresemo kosmulje in jih prelijemo s približno 100 ml vode. Ko tekočina s kosmuljami zavre, kuhamo še približno 5 minut. Kozico odstavimo, tekočino pa nekoliko ohladimo. Nato kosmulje skupaj s tekočino prepasiramo skozi gosto sito. Kosmuljevo mezgo stresemo v multipraktik, dodamo beljak in dobro zmeljemo.

Bezgove cvetove temeljito očistimo. Očiščene cvetove s cveti navzdol potopimo v pivo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in čez noč položimo v hladilnik. Bezgove cvetove nato zavržemo, pivo pa precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo. Primešamo cimet in smetano. Nato drgnemo kocke sladkorja ob pomarančno lupino, da se navzamejo njene arome. Nato jih skupaj s pivom, rumenjaki in medom stepemo nad paro v rahlo kremo.
Sladko smetano stepemo v trdo maso in zamešamo v kremo. Primešamo še kosmulje z beljaki. Nato vse skupaj vlijemo v primerne kozarce in postavimo v zamrzovalnik. Tam pustimo približno tri ure. Ledeno kremo okrasimo in postrežemo.

Objavljeno v reviji Maja št. 12, 7. 6. 2019.