Zanimivosti

Ta teden kuhamo s pevko Evo Černe

Lara Jelen, Zvezde
26. 6. 2019, 16.01
Deli članek:

Telečja krača s kruhovimi cmoki, kot jo pripravi pevka Eva Černe.

Andraž Gregorič
Eva Černe

Evo Černe je za kuhanje navdušil oče Rado. »Vsi v družini smo gurmani in se najraje družimo ob obrokih. Tradicija je, da je ob praznovanju vedno prisotna dobra hrana,« nam je zaupala pevka, ki je sama začela bolj resno kuhati, ko sta z zaročencem Nejcem začela živeti skupaj.

»Na začetku je bil kar izziv, a vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, zato je poleg enostavnih jedi zdaj na meniju tudi kaj bolj zahtevnega, kot na primer telečja krača s kruhovimi cmoki.« Kljub temu da so ena od njenih ljubših jedi polži z zelišči, kar je za mnoge zelo nenavadna jed.

Telečja krača s kruhovimi cmoki 

Sestavine:
srednje velika krača (1,5 kg)
voda za zalivanje ali jušna osnova
sol
poper
strok česna
sveža vejica peteršilja
sveža vejica rožmarina
olje
slan krop
2 beli žemlji
½ kg ostre moke
kvas
2 jajci
šopek drobnjaka

Priprava:
Pred peko telečjo kračo vsaj dva dni prej natremo s soljo, poprom, strtim česnom in na lističe natrganim svežim peteršiljem in rožmarinom. Zalijemo z oljem, damo v pokrito posodo in postavimo v hladilnik, da se začimbe in vonjave vpijejo v meso. Na dan peke vse skupaj stresemo v pekač, segrejemo pečico in vsaj tri ure pečemo počasi na 120–150 stopinjah Celzija. Čas peke je odvisen od teže krače, pri tem upoštevamo pravilo: kilogram krače se peče dve uri. Po potrebi temperaturo raje znižamo, kot pa zvišamo.

Vsake pol ure rahlo zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dokler krača ne dobi zlatorjave barve.

Medtem pripravimo cmoke: v posodo na večje kocke narežemo dve žemlji, dodamo dve jajci in drobno sesekljan drobnjak. Solimo po okusu. Zmešamo. Pripravimo kvašeno testo in ga na sobni temperaturi pustimo vzhajati pol ure. Potem ga dodamo v posodo k preostalim sestavinam in spet pustimo vzhajati in počivati, da se sestavine povežejo. Z vlažnimi rokami oblikujemo cmoke in jih kuhamo v vrelem kropu tako dolgo, da priplavajo na površje. Ko so kuhani, jih odcedimo in še tople postrežemo.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 25, 19. 6. 2019.

Estrada

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

damjan murko 1
Pogumni načrti

Bo Damjan Murko nastopil v Stožicah?

Zanimivosti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?