Evo Černe je za kuhanje navdušil oče Rado. »Vsi v družini smo gurmani in se najraje družimo ob obrokih. Tradicija je, da je ob praznovanju vedno prisotna dobra hrana,« nam je zaupala pevka, ki je sama začela bolj resno kuhati, ko sta z zaročencem Nejcem začela živeti skupaj.
»Na začetku je bil kar izziv, a vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, zato je poleg enostavnih jedi zdaj na meniju tudi kaj bolj zahtevnega, kot na primer telečja krača s kruhovimi cmoki.« Kljub temu da so ena od njenih ljubših jedi polži z zelišči, kar je za mnoge zelo nenavadna jed.
Telečja krača s kruhovimi cmoki
Sestavine:
srednje velika krača (1,5 kg)
voda za zalivanje ali jušna osnova
sol
poper
strok česna
sveža vejica peteršilja
sveža vejica rožmarina
olje
slan krop
2 beli žemlji
½ kg ostre moke
kvas
2 jajci
šopek drobnjaka
Priprava:
Pred peko telečjo kračo vsaj dva dni prej natremo s soljo, poprom, strtim česnom in na lističe natrganim svežim peteršiljem in rožmarinom. Zalijemo z oljem, damo v pokrito posodo in postavimo v hladilnik, da se začimbe in vonjave vpijejo v meso. Na dan peke vse skupaj stresemo v pekač, segrejemo pečico in vsaj tri ure pečemo počasi na 120–150 stopinjah Celzija. Čas peke je odvisen od teže krače, pri tem upoštevamo pravilo: kilogram krače se peče dve uri. Po potrebi temperaturo raje znižamo, kot pa zvišamo.
Vsake pol ure rahlo zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dokler krača ne dobi zlatorjave barve.
Medtem pripravimo cmoke: v posodo na večje kocke narežemo dve žemlji, dodamo dve jajci in drobno sesekljan drobnjak. Solimo po okusu. Zmešamo. Pripravimo kvašeno testo in ga na sobni temperaturi pustimo vzhajati pol ure. Potem ga dodamo v posodo k preostalim sestavinam in spet pustimo vzhajati in počivati, da se sestavine povežejo. Z vlažnimi rokami oblikujemo cmoke in jih kuhamo v vrelem kropu tako dolgo, da priplavajo na površje. Ko so kuhani, jih odcedimo in še tople postrežemo.