Gotovo ste v trgovini že opazili oljčna olja, ki vabijo poglede z dodanim rožmarinom, česnom, čilijem ... Morda ste jih tudi že poskusili. Res so nekaj posebnega, saj dodane začimbnice izpopolnijo okus olja, ki se nato čarobno ujame z ogromno jedmi. Doma pripravljeno oljčno olje z dodatkom po našem izboru bo obogatilo solatne prelive in prelive za testenine. Kot dodatek doma pečenemu kruhu bo navdušilo še tako izbirčne gurmane.
Zelišča najprej operemo in osušimo
Priprava oljčnega olja, ki ga popestrimo z izbrano zeljo, denimo rožmarinom, ni zahtevna. Potrebujemo le začimbo ali sveže zelišče ter kakovostno oljčno olje. Zelišče najprej temeljito operemo in osušimo (najbolje čez noč). Bakterije v samem oljčnem olju namreč ne rastejo, lahko pa se razmnožijo v vodi, ki mu jo dodamo skupaj z nezadostno osušenimi zelišči. Zato se prepričajmo, da so se po spiranju zares posušila. Naposled poiščimo steklenico – najbolje takšno, ki dobro tesni. Ker gre za vrhunski izdelek, naj bo tudi lična. Temeljito jo pomijemo.
Dva možna načina priprave
Začimbno olje lahko naredimo na dva načina. Prvi je nekoliko daljši, a zelo preprost. Zelišča zmečkamo ali nalomimo, da začne iztekati sok z eteričnimi olji. Nekatere dodatke, kot sta čili in limona, lahko na drobno narežemo. Tako pripravljene sestavine damo v posodo in dolijemo oljčno olje, nato pa posodo zapremo ter shranimo v temen in hladen prostor za teden ali dva. V tem času bo olje počasi vpilo dodane sestavine. Občasno ga poskusimo in preverjajmo napredek v postopku. Ko ima želen okus, odstranimo zelišča in olje vlijemo v steklenice.
Postopek lahko pospešimo, če olje z zelišči segrejemo do 180 stopinj Celzija. Potem ga ohladimo in pred ustekleničenjem odstranimo zelišča. Ta postopek ni le hitrejši, temveč tudi zanesljiveje preprečuje razvoj bakterij. Je pa res, da lahko segrevanje vpliva na kakovost ter okus samega olja in da lahko s segrevanjem uničimo tudi nekatere koristne snovi.
Previdno s česnom
Česen je eden izmed najbolj priljubljenih dodatkov, vendar je treba biti z njim previden. Najhitreje se pokvari prav olje s česnom. Če se mu kljub temu ne morete upreti, ga ne pripravljajte preveč. Hranite ga v hladilniku in porabite v enem mesecu. Ali pa v oljčno olje namesto česna raje namočite rožmarin, baziliko oziroma limono.
RECEPT: Oljčno olje z rožmarinom
Potrebujemo: četrt litra oljčnega olja in od 3 do 4 vejice rožmarina.
Priprava: v primerni manjši kozici segrejemo olje, ki smo mu dodali rožmarin. Ko olje doseže temperaturo 180 stopinj, ga pustimo na plošči še 5 minut. Nato ga odstavimo in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. V steklenico damo rožmarinove vejice, dolijemo olje, dobro zapremo ter hranimo v hladilniku največ en mesec.
Uporaba: kot polivka za solato, meso, testenine, popečeno zelenjavo ali zgolj za kruh.
RECEPT: Oljčno olje z baziliko
Potrebujemo: pol litra deviškega oljčnega olja (ne pa ekstra deviškega, ker se ne dopolnjuje dobro z okusom bazilike), 4 skodelice listov bazilike.
Priprava: olje in baziliko zmiksamo, da dobimo gladko zmes. V kozici segrevamo olje na zmerni temperaturi približno 45 sekund. Nato ga precedimo skozi fino cedilo, da odstranimo drobce bazilike. Pustimo stati nekaj ur. Ko olje končno prelijemo v steklenico, pazimo, da ne natočimo temne tekočine, ki se nabere na dnu – to je mešanica bazilike in vode.
Uporaba: za marinade, jedem daje aromo in nadomešča začimbe.
RECEPT: Oljčno olje z limono
Najboljše oljčno olje z limono dobimo, če slednje dodane že pri pridelavi olja, in sicer tako, da jih primešamo olivam med hladnim stiskanjem. Tega seveda ni mogoče storiti doma. Najpogosteje a niti olivno olje z okusom limone iz industrijske proizvodnje ni narejeno po tem postopku. Običajnejši je naslednji postopek.
Potrebujemo: veliko bio limono, četrt litra oljčnega olja.
Priprava: limono res temeljito očistimo in temeljito posušimo. Z ostrim nožem olupimo lupino v dolgih trakovih. Potrebujemo čim daljše trakove, ki morajo biti res tanki. Uporabna je zgolj zgornja, rumena plast, brez belega podkožja, ki preveč greni. Odstranimo torej vsakršno sled bele kožice z lupine, ki jo bomo dodali olju!
Olje, ki smo mu dodali lupino, segrejemo v kozici do srednje temperature, nikakor pa se ne sme pregreti ali med segrevanjem tvoriti mehurčkov. Kozico pustimo na topli plošči še deset minut, nato odstavimo in počakamo, da se olje shladi na sobno temperaturo – lupina ostane v olju. Šele ko je olje hladno, jo odstranimo s čistimi vilicami. Olje prelijemo v čisto steklenico ter hranimo v hladnem in temnem prostoru. Če je dobro zaprto in ni izpostavljeno dnevni svetlobi, je uporabno več tednov.
Uporaba: za solatne prelive, lahko ga zaz pečeno zelenjavo, piščanca ali ribo. Tudi k svežemu kozjemu siru se izvrstno poda, lahko ga vmešamo v navadni jogurt ali dodajamo limoninemu sorbetu.
Dodatni nasvet: čeprav se zdi mikavna zamisel, da bi limonino lupinico pustili v olju, jo raje odstranimo, saj bo olje tako obstojnejše. Poleg tega, ko se enkrat ohladi, ne privzema več okusa iz lupine.