Za vegane
Burger s kvinojo in ohrovtom
Za 4 osebe
Priprava: 45 minut
Sestavine: 80 g kvinoje, 100 g ohrovta, 1 rdeča pesa, 150 g korenja, 1 konzerva (400 g) črnega fižola, 150 g ovsenih kosmičev, 1 žlica italijanskih začimb, sol, poper, 80 g rdeče čebule, 1 avokado, 250 g paradižnika, mlada solata, 4 polnozrnate bombetke, 4 žlice veganske majoneze.
Priprava: Kvinojo pripravimo po navodilih na embalaži. Precedimo in počakamo, da se ohladi. Ohrovt umijemo, na grobo zrežemo in 2–3 minute blanširamo v vreli vodi. Odcedimo in na hitro potopimo v ledeno vodo. Peso olupimo, korenje ostrgamo in oboje nastrgamo. Kvinojo in fižol pretlačimo v pire, dodamo ohrovt, rdečo peso in korenje. Kosmiče v mikserju zmeljemo in dodamo zelenjavi. Solimo, popramo, začinimo z italijanskimi začimbami, dobro premešamo. Iz mase oblikujemo 4 polpete in jih za 15 minut shranimo v hladilniku. Potem jih na olju v ponvi hrustljavo popečemo. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Avokadu odstranimo koščico, meso postrgamo z žlico in ga narežemo na krhlje. Paradižnik umijemo in narežemo na rezine. Solato umijemo in osušimo. Bombetke razpolovimo, popečemo kar v ponvi ali na žaru in namažemo z majonezo. Na spodnjo stran položimo polpet, nanj pa solato, avokado, čebulo in paradižnik.
Nasvet
Ohrovt lahko zamenjamo s špinačo.