Zanimivosti

Med iz regratovih cvetov

M. H., Zarja
29. 4. 2019, 16.01
Deli članek:

Natalija Jeraj je mlada ljubiteljica slaščic, ki je ob koncu preteklega leta izdala knjigo receptov Sladki jeRaj. V njej so zbrani recepti za pisane veganske slaščice. Med njimi je tudi recept, ki nam še kako pride prav sedaj: med iz regratov cvetov. Kajti pri regratu niso uporabni le listi, temveč tudi korenina in cvetovi. In s konzerviranjem cvetov pomlad lahko shranimo tudi globoko v zimo.

Shutterstock
Regratov med

Rastlinski med iz regratovih cvetov

Sestavine za tri 300-mililitrske kozarce za vlaganje:
200 cvetov regrata (sveže nabrani)
3 limone (narezane na rezine; olupka ne odstranimo)
1 l vode
2 kg kristalnega belega ali rjavega sladkorja

Postopek:

V večjo ponev damo cvetove, limono in vodo, pristavimo na ogenj in med konstantnim mešanjem kuhamo 15 minut. Po 15 minutah zmes precedimo skozi gosto cedilo. Tekočino prelijemo nazaj v ponev. Dodamo sladkor in med nenehnim mešanjem na ognju kuhamo še približno 40 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Zgoščeno tekočino še vročo vlijemo v kozarce, jih dobro zapremo s pokrovčki in zavijemo v kuhinjsko krpo/brisačo. Med pustimo počivati v temi 24 ur, nakar je pripravljen za uživanje.

Namig: Če med hranimo v dokaj hladnem prostoru in v temi, je obstojen več let.

Objavljeno v reviji Zarja št. 17, 23. 4. 2019.