Brancin v testu
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Sestavine: 1 očiščen brancin (težak 1 kg), 300 g moke, 20 g svežega kvasa, 125 ml mlačne vode, 2 žlici olivnega olja, sol, poper, ½ stroka česna, 1 bio limona, 4 vejice timijana, 2 vejici rožmarina, 3 večje paradižnike, 3 žlice belega balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, 1 avokado, 1 rdeča čebula, 1/2 šopka bazilike.
Priprava: Moko stresemo v skodelico in na sredini naredimo luknjico. Vanjo nadrobimo kvas in zalijemo z vodo. Potresemo z malce moke in 15 minut pustimo na toplem. Dodamo olje in pol žličke soli ter zgnetemo v gladko testo. Po potrebi dodamo še malce vode. Testo oblikujemo v hlebček, potresemo z moko, pokrijemo s krpo in 45 minut pustimo počivati na toplem, da se prostornina testa podvoji. Česen olupimo in narežemo na rezine. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in narežemo na rezine. Brancin splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in z vseh strani natremo s soljo in poprom. V trebuh vstavimo timijan, rožmarin in česen. Testo razvaljamo in vanj zavijemo ribo. Robove staknemo z vilicami. Brancin v testu položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 25 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Za solato umijemo paradižnik in ga narežemo na grižljaje. Čebulo olupimo in sesekljamo, kis zmešamo s soljo in poprom. Dodamo še olje in vmešamo čebulo. Avokado razpolovimo, odstranimo koščico in meso narežemo na rezine. Zmešamo ga s prelivom, dodamo paradižnik in lističe bazilike. Solato ponudimo z ribo in testom.