Brancin v soli
Za 4 osebe
Priprava: 50 minut
Sestavine: 1 velik očiščen brancin (2–3 kg), 2 kg grobo mlete morske soli, 1 janežev gomolj, 1 steblo zelene, 2 stroka česna, 1 vejica timijana, 2 lovorova lista, 1 beljak, 1 žlica olivnega olja.
Priprava: Brancin splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Janež in zeleno narežemo na večje kose. Česen olupimo in sesekljamo, timijan osmukamo. Koščke janeža in zelene zmešamo s česnom, timijanom, lovorom in olivnim oljem. Z mešanico napolnimo ribji trebuh. V posodici zmešamo sol z beljakom. Na dno pekača položimo alufolijo in stresemo polovico soli z beljakom. Nanjo položimo ribo in jo obložimo s preostalo soljo. Pečemo pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj. Pečeno ribo vzamemo iz pečice, razbijemo solni oklep in postrežemo.