Zanimivosti

Za prste obliznit': brancin v soli

M. O. Ž., Zarja
15. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Brancina pečemo zakopanega v soli, ki ščiti površino ribe pred direktno toploto, zato se brancin lepo in enakomerno speče. Tako ostane ribje meso sočno.

Revija Zarja
Brancin v soli

Brancin v soli

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 1 velik očiščen brancin (2–3 kg), 2 kg grobo mlete morske soli, 1 janežev gomolj, 1 steblo zelene, 2 stroka česna, 1 vejica timijana, 2 lovorova lista, 1 beljak, 1 žlica olivnega olja.

Priprava: Brancin splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Janež in zeleno narežemo na večje kose. Česen olupimo in sesekljamo, timijan osmukamo. Koščke janeža in zelene zmešamo s česnom, timijanom, lovorom in olivnim oljem. Z mešanico napolnimo ribji trebuh. V posodici zmešamo sol z beljakom. Na dno pekača položimo alufolijo in stresemo polovico soli z beljakom. Nanjo položimo ribo in jo obložimo s preostalo soljo. Pečemo pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj. Pečeno ribo vzamemo iz pečice, razbijemo solni oklep in postrežemo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 10, 5. 3. 2019.