»Sem preprosto dekle in nimam nekega nazora glede hrane, težko pa se tudi odločim, kaj mi je najljubše,« priznava Ksenija Kranjec, ki smo jo lani spremljali v Kmetiji, pa tudi sicer v svetu resničnostnih šovov ni neznanka.
»Med zelo ljubimi jedmi so mi čufti s pire krompirjem, ki jih zelo dobro pripravim tudi sama, pa špinača z govejim steakom in jajcem. To že od malega najraje jem, kadar sem bolna – doma so vedno natančno vedeli, kaj pripraviti, kadar sem zbolela,« se smeji. »Rada imam tudi klobase z zeljem. Sicer pa kuham bolj malo, ker sem zaradi službe veliko zdoma. Včasih me zagrabi, da spečem kaj sladkega, kot so princeske ali mafini, in to razdelim med sosede, ki me zelo hvalijo. (smeh) A to, da ne kuham preveč, me ne moti, ker vem, da me vse to še čaka nekoč v prihodnosti, ko bom morala poskrbeti za moža in otroka. Do takrat pa se prepuščam užitku, da drugi kuhajo zame.«
Sestavine (za 4 osebe):
2 žlici olivnega olja
60 g čebule
2 stroka česna
60 g riža
1 dl juhe
200 g mlete govedine
200 g mlete svinjine
sol
poper
majaron
peteršilj
Paradižnikova omaka:
120 g paradižnikove mezge
1 žlica olivnega olja
1 žlica sladkorja
1 žlica moke
sol
rožmarin
muškatni orešček
Priprava:
Na olivnem olju prepražite sesekljano čebulo. Ko čebula ovene, dodajte strt česen in nato riž. Prilijte juho, premešajte in naj se preduši toliko, da bo riž na pol kuhan. Ohlajenemu rižu z rokami primešajte mleto meso in oblikujte v kroglice. Če je masa premokra, si pomagajte z drobtinami. Čufte zlato rumeno opecite na malo maščobe. V paradižnikovi omaki jih podušite še petnajst minut. Za omako zarumenite sladkor, dodajte moko, vse skupaj prepražite. Primešajte paradižnikovo mezgo in zalijte z juho. Začinite in še malo pokuhajte.