Fižol z mesom
Za 6 oseb
Priprava: 80 minut
Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, 2 vejici origana, 1 rdeč feferon, 1 konzerva (425 g) rdečega fižola, 1 konzerva (425 g) koruze, 2 žlici olivnega olja, 1 kg mletega govejega mesa, 2 žlički kajenskega popra, 2 žlički mlete kumine, 3 žlice paradižnikove mezge, 800 g pelatov, 250 ml goveje juhe, sol, lonček kisle smetane.
Priprava: Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Origano osmukamo, feferonu odstranimo semena in sesekljamo. Fižol in koruzo splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo vodo. V loncu segrejemo olje ter popražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in med stalnim mešanjem pražimo. Dodamo še feferon, kajenski poper, kumino, origano in mezgo. Pelate pretlačimo z vilicami ali pa jih preprosto ukašimo. Dodamo mesu in zalijemo z juho. Kuhljamo eno uro na nizkem ognju in pogosto premešamo. Deset minut pred koncem kuhanja dodamo fižol in koruzo. Solimo, popramo, izboljšamo s kislo smetano.