Ste pozabili, da kuhate krompir? Testenine? Mleko? So nastali grdi madeži na dnu večjega lonca pri peki pokovke? Je vaš lonec izgubljen? Se morate od njega posloviti? Nikar! Čeprav se zdi, da gre vse narobe in da je čiščenje neizvedljivo opravilo, je v resnici rešitev precej lažja in preprostejša, kot si mislite.
Mehčalec za perilo
Sliši se nenavadno, a trik zares deluje. V posodo, ki ste ji zažgali dno in v kateri je še nekaj ostankov hrane, nalijte mehčalec za perilo. Toliko, da pokrije dno. Pustite stati nekaj ur, lahko tudi čez noč, da mehčalec temeljito opravi svoje delo. Potem pa lonec ali ponev pomijte kot običajno z detergentom. Poslovili se boste od grdih zažganih ostankov, lonec pa bo ponovno kot nov.
Soda bikarbona, pecilni prašek, vinski kamen
Soda bikarbona velja za zaveznico pri številnih gospodinjskih opravilih. Pravzaprav bi lahko rekli, da je povsod dobrodošla. Pri nesreči z zažganim lonec ali ponvijo, posujte sodo bikarbono na dno posode in dodajte nekaj vode. Toliko, da pokrije dno. Pustite nekaj ur ali čez noč. Mešanico lahko tudi malce segrejete. Zažgani ostanki bodo tako odstopili sami od sebe. Podobno kot sodo bikarbono lahko uporabite tudi pecilni prašek. Posujte ga po zažganem dnu in dodajte nekaj vode, ki bo hitro povzročila burno reakcijo, in počakajte do jutra. Za še močnejši učinek lahko pecilnemu prašku dodate nekaj alkoholnega kisa, a pazljivo, saj se bo začel širiti precej neprijeten vonj.
Kečap
Tudi kečap bo hitro uredil vašo nadlogo. Za odstranjevanje zažganih ostankov hrane z dna lonca ali ponve uporabite kečap. Nanesite debelo plast na zažgano dno in pustite učinkovati do jutra. Tako boste zažgano ponev ali lonec očistili brez napora.