Zanimivosti

Ko imate čas: mleta pečenka z gobovo omako

V. S., Maja
17. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Za vas smo pripravili recept za slastno mleto pečenko z gobovo omako.

Dreamstime
Mleta pečenka z gobovo omako

Mleta pečenka z gobovo omako

Sestavine za 6 do 12 oseb:
olje
1 čebula
1/4 gomolja zelene (ali 3 stebla)
2 vejici majarona
3 vejice timijana
sol, sveže mlet poper
1 kg mletega govejega mesa
500 g mletega telečjega mesa
3 jajca
100 g drobtin
2 žlici paradižnikove mezge

Za omako:
3 žlice masla
500 g šampinjonov
2 šalotki
2 žlici moke
300 ml telečje osnove
100 ml smetane

Priprava:
Čebulo, majaron in timijan na drobno sesekljajte. Zeleno olupite in naribajte ali na drobno sesekljajte. V posodi segrejte dve žlici olja in na njem pri srednji temperaturi do mehkega zdušite čebulo, zeleno, majaron in timijan. Začinite s soljo in poprom in pazite, da se vam mešanica ne zažge. Odstavite in mešanico prestavite v skledo.
Pečico segrejte na 180 stopinj.

Ko se mešanica čebule ohladi, ji dodajte obe vrsti mesa, stepena jajca, drobtine in približno dve žlički soli in pol žličke popra. Temeljito zmešajte, najbolje kar z rokami.

Namastite podolgovat pekač in ga napolnite z mešanico mesa. Rahlo ga potlačite in pokrijte z aluminijasto folijo. Postavite ga na sredino pečice in pecite eno uro.

Nato odstranite folijo in meso premažite s paradižnikovo mezgo. Pecite še približno od 30 do 45 minut, oziroma dokler sredina pečenke ne doseže 65 stopinj Celzija. Pečenko vzemite iz pečice in pustite počivati v pekaču.
Medtem pripravite omako. Šalotko sesekljajte, gobe pa očistite in narežite na lističe ali sesekljajte. V posodi segrejte maslo, da se speni. Nanj stresite gobe in jih dušite, dokler ne izpari vsa oddana voda. Nato dodajte šalotko in jo steklasto podušite (od 3 do 5 minut). Gobe in šalotko potresite z moko, premešajte, da je vse enakomerno pokrito, in nato pri srednji temperaturi vse skupaj pražite še približno 2 minuti. Nato med mešanjem počasi prilijte osnovo. Mešajte, zavrite in počasi kuhajte, da se vse skupaj zgosti v omako. Na koncu odstavite, umešajte smetano in omako po okusu začinite s soljo in poprom.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala