Zanimivosti

Ko imate čas: mleta pečenka z gobovo omako

V. S., Maja
17. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Za vas smo pripravili recept za slastno mleto pečenko z gobovo omako.

Dreamstime
Mleta pečenka z gobovo omako

Mleta pečenka z gobovo omako

Sestavine za 6 do 12 oseb:
olje
1 čebula
1/4 gomolja zelene (ali 3 stebla)
2 vejici majarona
3 vejice timijana
sol, sveže mlet poper
1 kg mletega govejega mesa
500 g mletega telečjega mesa
3 jajca
100 g drobtin
2 žlici paradižnikove mezge

Za omako:
3 žlice masla
500 g šampinjonov
2 šalotki
2 žlici moke
300 ml telečje osnove
100 ml smetane

Priprava:
Čebulo, majaron in timijan na drobno sesekljajte. Zeleno olupite in naribajte ali na drobno sesekljajte. V posodi segrejte dve žlici olja in na njem pri srednji temperaturi do mehkega zdušite čebulo, zeleno, majaron in timijan. Začinite s soljo in poprom in pazite, da se vam mešanica ne zažge. Odstavite in mešanico prestavite v skledo.
Pečico segrejte na 180 stopinj.

Ko se mešanica čebule ohladi, ji dodajte obe vrsti mesa, stepena jajca, drobtine in približno dve žlički soli in pol žličke popra. Temeljito zmešajte, najbolje kar z rokami.

Namastite podolgovat pekač in ga napolnite z mešanico mesa. Rahlo ga potlačite in pokrijte z aluminijasto folijo. Postavite ga na sredino pečice in pecite eno uro.

Nato odstranite folijo in meso premažite s paradižnikovo mezgo. Pecite še približno od 30 do 45 minut, oziroma dokler sredina pečenke ne doseže 65 stopinj Celzija. Pečenko vzemite iz pečice in pustite počivati v pekaču.
Medtem pripravite omako. Šalotko sesekljajte, gobe pa očistite in narežite na lističe ali sesekljajte. V posodi segrejte maslo, da se speni. Nanj stresite gobe in jih dušite, dokler ne izpari vsa oddana voda. Nato dodajte šalotko in jo steklasto podušite (od 3 do 5 minut). Gobe in šalotko potresite z moko, premešajte, da je vse enakomerno pokrito, in nato pri srednji temperaturi vse skupaj pražite še približno 2 minuti. Nato med mešanjem počasi prilijte osnovo. Mešajte, zavrite in počasi kuhajte, da se vse skupaj zgosti v omako. Na koncu odstavite, umešajte smetano in omako po okusu začinite s soljo in poprom.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.