Mnogi ljudje v zimskim mesecih tožijo, da si ne morejo ogreti telesa in da jih vedno zebe. Če ste tudi vi med njimi, si preberite spodnje nasvete, kako se lahko ogrejete. Izjemno pomembna je pravilna prehrana. Ne gre le za uživanje svežega sadja in zelenjave, namreč morate vedeti, katera zelenjava in katero sadje bosta vašemu telesu koristila v zimskih mesecih in vas ogrela.
1. Popijte do deset skodelic tople tekočine, kot so čaji, topli napitki in mlačna voda, da preprečite dehidracijo.
2. Jejte sveže pripravljeno hrano za boljšo cirkulacijo, ki bo ogrela vaše telo.
3. Oblecite se v topla oblačila iz naravnih vlaken.
4. Jejte več vlaknin, da pomagate črevesju pri prebavi.
5. Dodajte k obrokom zelenjavo, ki bo vaše telo ogrela. To so avokado, pesa, brstični ohrovt, korenje, buče, sladki krompir, zelje, čebula in fižol.
6. Zagotovite si dovolj spanca. Spite vsaj 7 ali 8 ur dnevno. Če ne spite dovolj, telo izpostavljate boleznim.
7. Jejte grenko zeleno zelenjavo, kot je radič, rukola, endivija in zelje.
8. Izogibajte se paradižniku, kumaram in listnati solati, ki vas hladijo poleti.
9. Za nego kože uporabljajte sezamovo olje, da navlažite kožo, ki v tej suhi sezoni zagotovo ni dovolj navlažena, hkrati pa boste z njim tudi pomirili svoj živčni sistem. Bogato je z maščobnimi kislinami, ki pomagajo odpraviti suho kožo ter jo naredijo mehko in gladko.
10. Vsak dan se sprehajajte po svežem zraku vsaj 20 minut, priporočamo pa, da se gibljete vsaj eno uro na dan.
11. Pijte zeliščne čaje z ingverjem, cimetom in čaj iz kardamoma.
12. Izogibajte se rafiniranemu sladkorju, saj ta slabi imunski sistem.
13. Uporabljajte bolj zdrave nadomestke sladkorja, na primer melaso, ki vsebuje tudi veliko železa in drugih mineralov, ali pa kokosov sladkor, ki ima nizek glikemični indeks.
14. Berite knjige, poslušajte glasbo, meditirajte ali počnite nekaj, kar imate radi in vas pomirja. Počitek je namreč izjemno pomemben za dobro počutje.
15. Jejte oreščke in semena, kot so mandlji, orehi, brazilski orehi, indijski orehi, lešniki, lanena semena in sezamova semena. Ti bodo zagotovili potrebne vitamine in naravna olja, ki bodo ohranjala telesno temperaturo.
16. Kuhajte z začimbami, kot so komarček, kumina, koriander, ingver, janež, cimet, črni poper, kurkuma, gorčično seme in kardamom, ki pomagajo pri presnovi in zmanjšujejo nastajanje plinov.
17. Izogibajte se mrzli hrani in ohlajeni pijači, sploh pa pozimi pozabite na sladoled.
18. Pozimi se nastavljajte sončnim žarkom, kadar le lahko. Ker smo pozimi manj izpostavljeni soncu in je tudi dan krajši, naše telo še bolj hrepeni po njem.
19. Izogibajte se mlečnim izdelkom, jajcem in pšenici, še posebej če ste nagnjeni k prehladu in gripi.
20. Jejte izdelke brez glutena, kot so kvinoja, ajda, rjavi riž in proso. Polni so hranil in ne povzročajo težav vašemu prebavnemu traktu, ki je pozimi še bolj občutljiv.
21. Izognite se rafiniranim oljem in v jedilnik vključite zdrave maščobe, ki so hladno stiskane. To so recimo mandljevo olje, kokosovo olje, oljčno olje, sezamovo olje. 22. Jejte sadje, bogato z vitaminom C, kot so pomaranče, limone, mandarine in klementine. Te bodo pomagale odplakniti toksine iz telesa.
23. Večkrat si pripravite toplo kopel ali pa le toplo kad za noge s soljo, a naj ne bo predolga.
24. Kuhajte zelenjavne juhe iz cvetače, brokolija in korenja.