Zanimivosti

Recepti z malo FODMAP

Vera Simončič, Bodi zdrava
13. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

FODMAP je okrajšava oz. kratica za štiri skupine ogljikovih hidratov, ki fermentirajo v debelem črevesu, ga lahko dražijo in tako povzročajo prebavne neprijetnosti. Hrana z malo FODMAP zahteva kar nekaj prilagoditev, a ni razloga, da ne bi bila okusna.

profimedia
Špageti z bolonjsko omako

Čeznočni ovseni kosmiči

Za 1 osebo potrebujemo:

25 g ovsenih kosmičev brez glutena

2 žlici nesladkanega mandljevega mleka

1 žličko nesladkanega kakava v prahu

2 žlici vaniljevega jogurta brez laktoze

ščepec mlete vanilje

½ žličke mletega cimeta

2 žlički javorovega sirupa (po želji)

30 g temne čokolade

1 banano

dreamstime
Ovseni kosmiči

Postopek:

Četrtino banane pretlačite, preostalo prihranite za naslednji dan. V skledi zmešajte ovsene kosmiče in mandljevo mleko. Dodajte kakav v prahu, zmečkano banano, jogurt, vaniljo, cimet in javorov sirup ter zmešajte.

Mešanico prestavite v kozarec za vlaganje, ga zaprite in čez noč postavite v hladilnik (lahko ga hranite do tri dni).

Naslednji dan čokolado razlomite na koščke, preostalo banano pa narežite na rezine. Kozarec s kosmiči vzemite iz hladilnika ter dodajte rezine banane in koščke čokolade.

Glazirani losos

profimedia
Glaziran losos

Za 2 do 3 osebe potrebujete:

300–400 g lososa

2 žlici javorovega sirupa

1 žlico olja

1 žlico sojine omake

sol

poper

kosmiče čilija ali sezama

Postopek:

V manjši posodi zmešajte javorov sirup, sojino omako, olje, sol in poper. Lososa položite na pekač, premažite s pripravljeno mešanico in postavite v hladilnik za približno pol ure.

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Lososa po želji potresite s kosmiči čilija ali sezamom in pecite približno dvajset minut. Postrezite z rižem ali krompirjem.

Solata s kvinojo

dreamstime
Solata s kvinojo

Za 1 osebo potrebujete:

1 pest kuhane kvinoje

2 pesti zelenjave

1 pest listnatega zelenja (solata, špinača, rukola …)

1 pest svežih začimb (bazilika, pehtran, meta, peteršilj, koriander …)

1 pest sadja

1 pest oreščkov

Postopek:

Izberite sadje, zelenjavo in oreščke z malo molekul FODMAP in ga narežite na grižljaj velike koščke. Operite in narežite tudi zelenje in začimbe. Oreščke na suho prepražite v ponvi, da zadišijo.

Vse sestavine zmešajte in po okusu začinite s soljo in poprom, olivnim oljem in kisom ali limono.

Špageti z bolonjsko omako

Za 4 osebe potrebujete:

1 žlico olivnega olja

500 g mletega govejega mesa

40 g pora (samo zeleni del)

2 korenčka

1 košček zelene

1 pločevinko paradižnika (400 g)

3 žlice paradižnikove mezge

1 žličko posušenega origana in bazilike

½ žličke posušenega timijana

120 g špinače

sol

poper

300 g špagetov iz koruzne moke

60 g parmezana (po želji)

Postopek:

Grobo sesekljajte špinačo in na drobno sesekljajte zeleni del pora. Korenček in zeleno olupite in na drobno naribajte.

V večji ponvi segrejte olivno olje in na njem drobljivo rjavo popecite meso. Dodajte por, korenček in zeleno ter vse skupaj prepražite do suhega. Nato dodajte paradižnikovo mezgo, paradižnik, špinačo in začimbe. Temeljito zmešajte in pri nizki temperaturi kuhajte približno dvajset minut. Vmes večkrat premešajte in po okusu začinite s soljo in poprom.

Špagete skuhajte po navodilih na embalaži v večji količini vrele slane vode. Postrezite jih z omako in po želji potresite s sveže naribanim parmezanom.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2018.