Zanimivosti

Ta teden kuhamo z voditeljem in glasbenikom Žigo Derškom

Lara Paukovič, Zvezde
8. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Žiga Deršek najraje pripravlja glavne jedi – in čeprav obožuje domačo slovensko kuho, je tudi malo frankofila, zato je z nami delil recept za odličen ratatouille.

Urška Strmšek
Žiga Deršek

»Priznam, da ne kuham slabo,« pravi voditelj na Radiu Aktual in glasbenik Žiga Deršek. »Ko sem bil majhen, sem rad opazoval predvsem babice, medtem ko so pripravljale kakšne slastne piškote. Pa sem kmalu ugotovil, da speči piškote ni tako težko kot dobro speči kos mesa. Šele takrat, ko sem popolno spekel kos mesa, sem dobil pravo samozavest v kuhinji.« Edino oviro pri kuhanju mu predstavlja pomivanje posode. »Običajno to spretno podtaknem svoji boljši polovici. Tudi skupaj kaj pripraviva, tako sva decembra spekla parkeljčke, piškote z orehi, slane palčke, celo domačega kruha sva se lotila.« Najraje pa Žiga pripravlja glavne jedi – in čeprav obožuje domačo slovensko kuho, je tudi malo frankofila, zato je z nami delil recept za odličen ratatouille.

Sestavine (za 6 oseb):

Za omako:
- olivno olje
- 10 g bele čebule
- 3 stroki česna
- 4 zreli paradižniki
- 1 žlička kisa
- sol
- mediteranska zelišča
- ½ čilija
- 1 šopek sveže bazilike

Za ratatouille:
- 2 paradižnika
- 2 jajčevca
- 2 rumeni papriki
- 2 zeleni bučki
- sol
- poper
- olivno olje

Priprava:
Zelenjavo operite, bučki, jajčevca, papriki in paradižnika, ki jih potrebujete za ratatouille, narežite na enakomerne rezine, približno na dva milimetra. Da ne bi jajčevca pozneje pogrenila, ju malo posolite, da spustita vodo. Osušite ju s papirnato brisačko. Za omako olupite paradižnike, jim odstranite semena ter jih narežite na majhne kocke. Česen in čebulo olupite in ju ločeno drobno sesekljajte. V globoki ponvi segrejte olje, na katerem prepražite sesekljano čebulo. Dodajte sesekljan česen, pustite, da zadiši, potem pa primešajte na kocke narezan paradižnik. Vse skupaj na hitro prepražite, prilijte kis in začinite. Dušite na nizki temperaturi, da dobite mehko kašasto omako, v katero čisto na koncu vmešajte nasekljano svežo baziliko. Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. V okrogel pekač najprej naložite paradižnikovo omako in jo lepo prekrijte z narezano zelenjavo, ki jo zlagajte v enakomernem razmerju. Rezine zelenjave naj se med seboj malce prekrivajo. Zlagajte, dokler ne napolnite celotnega pekača. Zelenjavo po vrhu rahlo začinite in prelijte z olivnim oljem. Pecite približno 50 minut.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 5, 30. 1. 2019.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij