Zanimivosti

Pripravite sami slastno kislo pekočo juho!

V. S., Maja
5. 2. 2019, 16.01
Deli članek:

Priprava kitajskih jedi je hitra in preprosta. Posebnih pripomočkov navadno ne potrebujete, sestavine pa so na voljo že skoraj v vseh trgovinah.

Profimedia
Kislo pekoča juha

Kislo pekoča juha 

30 minut

Sestavine za 4 osebe:
4 črne kitajske gobe (posušene)
sezamovo olje
1 čebula
1 cm svežega ingverja
1 svež čili
1 korenček
1 steblo stebelne zelene
1 rdeča paprika
100 g vloženih bambusovih vršičkov
100 g kuhanega piščanca (ali tofuja)
1 l piščančje (ali zelenjavne) osnove
1 žlica škroba
2 žlici temne sojine omake (oz. po okusu)
kis (po okusu)
1 jajce
1 mlada čebula
pikantno čilijevo olje

Priprava:
Gobe prelijte z vodo in pustite namakati najmanj 10 minut, še bolje dlje. Nato jih odcedite in narežite na trakove.
Čebulo in ingver olupite in na drobno sesekljajte. Očistite in na drobno narežite preostalo zelenjavo (korenček in papriko na paličice, stebelno zeleno in čili na tanke rezine). Bambusove vršičke odcedite in narežite na paličice.

Kuhanega piščanca oz. tofu narežite na trakove.

V posodi segrejte olje in na njem do mehkega podušite čebulo, dodajte ingver in čili, prepražite, dodajte preostalo zelenjavo in vse skupaj še malce prepražite.

Zelenjavo zalijte s piščančjo oz. zelenjavno osnovo, dodajte piščanca, zavrite in rahlo kuhajte 5 minut. Medtem škrob gladko zmešajte s tremi žlicami vode in sojino omako ter v drugi skodelici razžvrkljajte jajce.

Razmešan škrob med mešanjem vlijte v juho in vse skupaj kuhajte še 3 minute, da škrob dobro prevre in se juha zgosti. Nato med mešanjem počasi v juho vlijte jajce.

Poskusite in po žlicah postopoma dodajajte kis ter po želji še sojino omako, beli poper in čilijevo olje.

Postrezite v skodelicah in potresite s koščki mlade čebule.

Objavljeno v reviji Maja št. 2, 18. 1. 2019.