Zanimivosti

Tri jajca za dve sladici

M.O.Ž., Ženska
4. 2. 2019, 16.01
Deli članek:

Sladka peka marsikatero varčno gospodinjo spravlja v zagato, kadar recept zahteva zgolj rumenjake ali beljake. Sprašujejo se, kako porabiti preostali del jajca, da ga ne bodo potratno zavrgle. Odgovor je na dlani – namreč tako, da pripravimo dve sladici in v eni uporabimo beljake, v drugi pa rumenjake.

Revija Ženska
Huzarski krapi

Seveda lahko rumenjake in beljake shranimo tudi drugače, in sicer tako, da jih postavimo za največ štiri dni v hladilnik ali še bolje, zamrznemo.

Hramba v hladilniku. Beljake shranimo v nepredušne posode in postavimo v hladilnik. Rumenjake pa stresemo v lonček in zalijemo z malce mrzle vode, da se ne izsušijo. Pred uporabo vodo seveda odlijemo.

Zamrzovanje. Najboljše je, če vsak beljak posebej vlijemo v posodico za led in zamrznemo, potem pa kocke stresemo v vrečko in zavarimo. Tako bomo kasneje natančno vedeli, koliko beljakov imamo na voljo. Rumenjaki so malce zahtevnejši za zamrzovanje, saj se pri nizkih temperaturah spremenijo v žele in jih je kasneje težko uporabiti kot sestavino v receptu. Ta proces bomo upočasnili, če vsakemu rumenjaku dodamo ščepec soli ali poldrugo žličko sladkorja. 

Huzarski krapi

Sestavine (za 24 piškotov):
150 g zmehčanega masla,
75 g drobno mletega rjavega sladkorja,
1 vanilin sladkor,
3 rumenjaki,
125 g moke (tip 405),
1 ščepec mletega kardamoma,
75 g drobno mletih ovsenih kosmičev,
100 g češnjeve marmelade.

Priprava:

Maslo, oba sladkorja in rumenjake kremasto stepemo. Posebej zmešamo moko, kardamom in kosmiče. Mešanico dodamo mokrim sestavinam in zgnetemo v gladko testo. Testo razdelimo na dva dela in zvaljamo v dva svaljka s premerom 4 cm. Postavimo za pol ure na hladno. Pečico ogrejemo na 160 stopinj, marmelado segrejemo in pretlačimo skozi cedilo. Testo narežemo na 1 cm debele rezine in oblikujemo v kroglice. Položimo jih na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, na sredini kroglice pa naredimo vdolbino. Pečemo od 12 od 15 minut in v vdolbine pečenih piškotov odmerimo marmelado.

Medena krema z granatnim jabolkom

Sestavine (za 6 kozarcev):
250 g sira maskarpone,
1 žlica medu,
100 ml soka granatnega jabolka,
3 beljaki,
50 g sladkorja,
1 granatno jabolko.

Priprava:
V veliki skledi zmešamo maskarpone in med, med mešanjem prilivamo sok granatnega jabolka, da dobimo gladko zmes. Beljake stepemo v čvrst beljak in med stepanjem dodamo sladkor. Granatnemu jabolku odstranimo semena. Sirovi mešanici previdno vmešamo sneg in dve tretjini semen. S to mešanico napolnimo kozarce in jih za 1 do 2 uri postavimo na hladno. Potresemo s preostalimi semeni, tik preden sladico postrežemo.

Revija Ženska
Krema z granatnim jabolkom

Dobro je vedeti

Kako iz granatnega jabolka izločimo semena?
1. Prerežemo: Približno centimeter pod vrhom zarežemo v sadež z ostrim nožem.
2. Razdelimo: Ko odrežemo vrhnji del, lahko vidimo štiri do šest razdelkov v notranjosti sadeža, ki jih loči bela membrana. Z nožem potujemo vzdolž vsakega razdelka.
3. Odpremo: Z obema rokama previdno razpremo sadež in ga v veliki skledi z mrzlo vodo ločimo na manjše dele.
4. Odstranimo semena: Pod vodo z membrane odtrgamo semena, ki bodo potonila na dno sklede. Membrana bo splavala na vrh.
5. Odstranimo membrano: S penovko iz posode odstranimo membrano.
6. Precedimo: Odlijemo vodo in prestrežemo semena.

Objavljeno v reviji Ženska št. 12, 3. 12. 2019.