Seveda lahko rumenjake in beljake shranimo tudi drugače, in sicer tako, da jih postavimo za največ štiri dni v hladilnik ali še bolje, zamrznemo.
Hramba v hladilniku. Beljake shranimo v nepredušne posode in postavimo v hladilnik. Rumenjake pa stresemo v lonček in zalijemo z malce mrzle vode, da se ne izsušijo. Pred uporabo vodo seveda odlijemo.
Zamrzovanje. Najboljše je, če vsak beljak posebej vlijemo v posodico za led in zamrznemo, potem pa kocke stresemo v vrečko in zavarimo. Tako bomo kasneje natančno vedeli, koliko beljakov imamo na voljo. Rumenjaki so malce zahtevnejši za zamrzovanje, saj se pri nizkih temperaturah spremenijo v žele in jih je kasneje težko uporabiti kot sestavino v receptu. Ta proces bomo upočasnili, če vsakemu rumenjaku dodamo ščepec soli ali poldrugo žličko sladkorja.
Huzarski krapi
Sestavine (za 24 piškotov):
150 g zmehčanega masla,
75 g drobno mletega rjavega sladkorja,
1 vanilin sladkor,
3 rumenjaki,
125 g moke (tip 405),
1 ščepec mletega kardamoma,
75 g drobno mletih ovsenih kosmičev,
100 g češnjeve marmelade.
Priprava:
Maslo, oba sladkorja in rumenjake kremasto stepemo. Posebej zmešamo moko, kardamom in kosmiče. Mešanico dodamo mokrim sestavinam in zgnetemo v gladko testo. Testo razdelimo na dva dela in zvaljamo v dva svaljka s premerom 4 cm. Postavimo za pol ure na hladno. Pečico ogrejemo na 160 stopinj, marmelado segrejemo in pretlačimo skozi cedilo. Testo narežemo na 1 cm debele rezine in oblikujemo v kroglice. Položimo jih na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, na sredini kroglice pa naredimo vdolbino. Pečemo od 12 od 15 minut in v vdolbine pečenih piškotov odmerimo marmelado.
Medena krema z granatnim jabolkom
Sestavine (za 6 kozarcev):
250 g sira maskarpone,
1 žlica medu,
100 ml soka granatnega jabolka,
3 beljaki,
50 g sladkorja,
1 granatno jabolko.
Priprava:
V veliki skledi zmešamo maskarpone in med, med mešanjem prilivamo sok granatnega jabolka, da dobimo gladko zmes. Beljake stepemo v čvrst beljak in med stepanjem dodamo sladkor. Granatnemu jabolku odstranimo semena. Sirovi mešanici previdno vmešamo sneg in dve tretjini semen. S to mešanico napolnimo kozarce in jih za 1 do 2 uri postavimo na hladno. Potresemo s preostalimi semeni, tik preden sladico postrežemo.
Dobro je vedeti
Kako iz granatnega jabolka izločimo semena?
1. Prerežemo: Približno centimeter pod vrhom zarežemo v sadež z ostrim nožem.
2. Razdelimo: Ko odrežemo vrhnji del, lahko vidimo štiri do šest razdelkov v notranjosti sadeža, ki jih loči bela membrana. Z nožem potujemo vzdolž vsakega razdelka.
3. Odpremo: Z obema rokama previdno razpremo sadež in ga v veliki skledi z mrzlo vodo ločimo na manjše dele.
4. Odstranimo semena: Pod vodo z membrane odtrgamo semena, ki bodo potonila na dno sklede. Membrana bo splavala na vrh.
5. Odstranimo membrano: S penovko iz posode odstranimo membrano.
6. Precedimo: Odlijemo vodo in prestrežemo semena.