Zanimivosti

To je božanska zelenjavna lazanja!

V. S., Maja
4. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Že veste, kaj boste danes kuhali? Ne? Kaj pa, če pripravite slastno brezmesno jed po našem receptu?

Dreamstime
Zelenjavna lazanja

Zelenjavna lazanja

Sestavine za 8 oseb:

Nadev:
2 žlici oljčnega olja
3 večji korenčki
1 rdeča paprika
1 bučka
1 čebula
sol
170 g špinače

Paradižnikova omaka:
2 pločevinki sesekljanega paradižnika (800 ml)
1 pest listov bazilike
2 žlici oljčnega olja
2 stroka česna
sol, kosmiči čilija

In še:
450 g pretlačene skute
sol, poper
500 g testenin za lazanjo
250 g mocarele

Priprava:
Za nadev na drobno sesekljajte čebulo. Preostalo zelenjavo očistite in na drobno narežite. V večji ponvi segrejte oljčno olje in na njem podušite čebulo. Nato dodajte preostalo zelenjavo (razen špinače), solite in pokrito kuhajte, dokler se zelenjava ne zmehča (približno 10 minut). Vmes občasno premešajte. Ko se zelenjava zmehča, postopoma umešajte špinačo. Kuhajte jo le toliko časa, da pade skupaj. Odstavite in po okusu začinite.
Po želji zelenjavo s tlačilko za krompirjev pire ali s paličnim mešalnikom še dodatno zmečkajte, nato jo zmešajte s skuto in po okusu še dodatno začinite.

Za paradižnikovo omako stresite pločevinki paradižnika na cedilo in pustite, da se odvečna voda odcedi. Nato jih prestavite v mešalnik. Dodajte baziliko, oljčno olje, česen, sol in kosmiče čilija ter gladko zmeljite. Mešanico prelijte v skledo in jo prihranite.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Naribajte ali natrgajte mocarelo.

Po dnu pekača razporedite približno 100 ml paradižnikove omake. Na omako položite plošče testa za lazanjo, jih premažite s paradižnikovo omako, obložite z zelenjavnim nadevom in potresite z mocarelo. Končajte z mocarelo.
Pekač pokrijte s pokrovom oz. aluminijasto folijo in pokrito pecite približno 20 minut. Nato odstranite pokrov, lazanjo obrnite za 180 stopinj in pecite še 20 minut oz. dokler ni sir zlato rumeno zapečen.
Preden jo ponudite, jo pustite od 10 do 15 minut v pekaču, da se malce ohladi.

Objavljeno v reviji Maja št. 2, 18. 1. 2019.