Zanimivosti

Za prste obliznit': domača kurja juha

V. S., Maja
21. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Decembra se povprečen Slovenec zredi za dva kilograma. Prazniki so mimo in čas je, da se vrnemo v ustaljen ritem prehranjevanja. Redni, malce lažji obroki, polni koristnih snovi za naše telo, bodo pomirili naš želodec in izničili posledice praznikov. Danes zato pripravljamo slastno domačo juho.

Dreamstime
Domača kurja juha

Domača kurja juha

Sestavine za 6 oseb

Osnova:
1 piščanec oz. kokoš (pribl. 2 kg)
1 glavica česna
2 korenčka
2 stebli zelene
2 čebuli
1 žlica poprovih zrn
2 lovorova lista
4 vejice timijana (ali 1 žlička posušenega)

Juha:
1 žlica oljčnega olja
1 čebula
1 strok česna
2 korenčka
2 stebli zelene
2 l piščančje osnove
pribl. polovica razcefranega piščanca (iz osnove)
200 g testenin
sol, poper
sesekljan peteršilj

Priprava:
Piščanca očistite. Glavico česna vodoravno prerežite. Korenček in zeleno po želji olupite in narežite na kolesca. Čebulo olupite in narežite na četrtine.

Piščanca položite v večji lonec, dodajte vse ostale sestavine za osnovo in zalijte s toliko vode, da bo piščanec pokrit. Lonec pokrijte s pokrovko, zavrite in pri nizki temperaturi kuhajte približno eno uro in pol, dokler piščanec ne odstopi od kosti. Vmes pobirajte pene.

Piščanca poberite iz tekočine in še toplega razcefrajte. Preostalo tekočino precedite.

Juha
Olupite in sesekljajte čebulo. Česen iztisnite skozi stiskalnico ali sesekljajte. Korenje in zeleno po želji olupite in narežite na kolesca oz. kocke.

V loncu segrejte olje in na njem pri srednji temperaturi počasi pražite čebulo in česen, približno 2 minuti. Dodajte korenček in zeleno in vse skupaj pražite še približno 10 minut, dokler se zelenjava ne zmehča (ne sme pa porjaveti).

Dodajte osnovo, zavrite in kuhajte približno 10 minut. Ločeno, po navodilu na embalaži, skuhajte testenine, jih odcedite in razporedite po skodelicah oz. krožnikih.

V juho dodajte piščanca, segrejte, po okusu začinite s soljo in poprom ter prelijte čez testenine. Posujte s sesekljanim peteršiljem in takoj ponudite.

Majin nasvet
Juho (brez testenin) lahko skuhate do tri dni vnaprej in jo hranite v hladilniku. Lahko jo tudi zamrznete. Preostalega piščanca pripravite v solati, sendvičih, narastkih …

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.

Estrada

Goran Dragić in Greice Murphy zelo rada obiskujeta restavracijo diVino
Aktual in Goran Dragić

Ali Goran Dragič in Aktual »kuhata« novo zgodbo?

raiven
Na operacijski mizi

Raiven se je ustrašila za svoje življenje

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

Zanimivosti

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki