Zanimivosti

Za prste obliznit': domača kurja juha

V. S., Maja
21. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Decembra se povprečen Slovenec zredi za dva kilograma. Prazniki so mimo in čas je, da se vrnemo v ustaljen ritem prehranjevanja. Redni, malce lažji obroki, polni koristnih snovi za naše telo, bodo pomirili naš želodec in izničili posledice praznikov. Danes zato pripravljamo slastno domačo juho.

Dreamstime
Domača kurja juha

Domača kurja juha

Sestavine za 6 oseb

Osnova:
1 piščanec oz. kokoš (pribl. 2 kg)
1 glavica česna
2 korenčka
2 stebli zelene
2 čebuli
1 žlica poprovih zrn
2 lovorova lista
4 vejice timijana (ali 1 žlička posušenega)

Juha:
1 žlica oljčnega olja
1 čebula
1 strok česna
2 korenčka
2 stebli zelene
2 l piščančje osnove
pribl. polovica razcefranega piščanca (iz osnove)
200 g testenin
sol, poper
sesekljan peteršilj

Priprava:
Piščanca očistite. Glavico česna vodoravno prerežite. Korenček in zeleno po želji olupite in narežite na kolesca. Čebulo olupite in narežite na četrtine.

Piščanca položite v večji lonec, dodajte vse ostale sestavine za osnovo in zalijte s toliko vode, da bo piščanec pokrit. Lonec pokrijte s pokrovko, zavrite in pri nizki temperaturi kuhajte približno eno uro in pol, dokler piščanec ne odstopi od kosti. Vmes pobirajte pene.

Piščanca poberite iz tekočine in še toplega razcefrajte. Preostalo tekočino precedite.

Juha
Olupite in sesekljajte čebulo. Česen iztisnite skozi stiskalnico ali sesekljajte. Korenje in zeleno po želji olupite in narežite na kolesca oz. kocke.

V loncu segrejte olje in na njem pri srednji temperaturi počasi pražite čebulo in česen, približno 2 minuti. Dodajte korenček in zeleno in vse skupaj pražite še približno 10 minut, dokler se zelenjava ne zmehča (ne sme pa porjaveti).

Dodajte osnovo, zavrite in kuhajte približno 10 minut. Ločeno, po navodilu na embalaži, skuhajte testenine, jih odcedite in razporedite po skodelicah oz. krožnikih.

V juho dodajte piščanca, segrejte, po okusu začinite s soljo in poprom ter prelijte čez testenine. Posujte s sesekljanim peteršiljem in takoj ponudite.

Majin nasvet
Juho (brez testenin) lahko skuhate do tri dni vnaprej in jo hranite v hladilniku. Lahko jo tudi zamrznete. Preostalega piščanca pripravite v solati, sendvičih, narastkih …

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.