Browniji z rdečo peso
500 g rdeče pese
100 g masla
200 g temne čokolada (s 70 % kakava)
1 vaniljin sladkor (oz. noževa konica mlete vanilje)
150 g sladkorja (lahko tudi 50 g več)
3 jajca
100 g moke
25 g kakava v prahu
solni cvet (po želji)
Neolupljeno peso položite v vrelo vodo in jo skuhajte do mehkega. Nato jo malce ohladite, olupite, na grobo narežite in denite v blender. Dobiti morate približno 400 g kuhane pese.
Medtem segrejte pečico na 180 stopinj Celzija (ventilatorsko na 160) in namastite oz. s papirjem za peko obložite pekač velikosti 20 x 30 cm.
Grobo narežite čokolado in maslo, denite v blender k vroči pesi ter zmeljite do gladkega. Vroča pesa bo stopila maslo in čokolado.
V večji skledi z električnim mešalnikom stepajte jajca in sladkor približno 5 minut, da dobite gosto bledo peno. Dodajte mešanico z rdečo peso in previdno umešajte (testo bo čudne barve). Na vse skupaj presejte še moko in kakav ter ponovno rahlo umešajte.
S testom napolnite pekač in pecite od 30 do 40 minut. Brownije po želji takoj potresite s solnim cvetom. Pustite jih v pekaču, da se popolnoma ohladijo, nato jih narežite.