Zanimivosti

Rdeča pesa tudi v sladkih jedeh!

V. S., Maja
18. 1. 2019, 16.01
Deli članek:

Za večino pri rdeči pesi ni srednje poti. Eni jo obožujejo, drugim pa je zanjo popolnoma vseeno. Da bi prepričali tudi njene nasprotnike, smo izbrali štiri malce drugačne recepte.

Dreamstime
Rdeča pesa

Browniji z rdečo peso
500 g rdeče pese
100 g masla
200 g temne čokolada (s 70 % kakava)
1 vaniljin sladkor (oz. noževa konica mlete vanilje)
150 g sladkorja (lahko tudi 50 g več)
3 jajca
100 g moke
25 g kakava v prahu
solni cvet (po želji)

Neolupljeno peso položite v vrelo vodo in jo skuhajte do mehkega. Nato jo malce ohladite, olupite, na grobo narežite in denite v blender. Dobiti morate približno 400 g kuhane pese.

Medtem segrejte pečico na 180 stopinj Celzija (ventilatorsko na 160) in namastite oz. s papirjem za peko obložite pekač velikosti 20 x 30 cm.

Grobo narežite čokolado in maslo, denite v blender k vroči pesi ter zmeljite do gladkega. Vroča pesa bo stopila maslo in čokolado.

V večji skledi z električnim mešalnikom stepajte jajca in sladkor približno 5 minut, da dobite gosto bledo peno. Dodajte mešanico z rdečo peso in previdno umešajte (testo bo čudne barve). Na vse skupaj presejte še moko in kakav ter ponovno rahlo umešajte.

S testom napolnite pekač in pecite od 30 do 40 minut. Brownije po želji takoj potresite s solnim cvetom. Pustite jih v pekaču, da se popolnoma ohladijo, nato jih narežite.

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.