Ker vse več ljudi trpi zaradi alergije ali intolerance na gluten in so žita (seveda ne vsa!) v njihovi prehrani prepovedana ali vsaj nezaželena, je zdaj na voljo že res veliko odličnih receptov za pripravo sladic brez glutena.
Med tistimi, ki so se s celiakijo srečali v lastni družini, ko sta zbolela dva njena člana, je tudi Anja Donnermeyer. Takrat si je želela tudi zanju pripraviti sladice brez moke in s sestavinami, ki jih je mogoče kupiti v bližnji trgovini. Zavihala je rokave, pekla, poskušala, si zapisovala recepture in jih zbrala za celo knjigo! Njene Sladke dobrote brez glutena ponujajo očarljive torte, slastne pite in kolače ter drobno pecivo na kar 125 straneh. Poleg receptov pa ne manjka niti navodil, na kaj moramo biti pozorni pri peki brez glutena, kako nakupujemo živila in kateri so že pripravljeni izdelki, primerni za tovrstni prehranski režim.
Za pokušino vam tudi mi v ponujamo njen recept, v katerem zagotovo ni glutena, je pa veliko vsega dobrega.
Mandljev kolač
Klasična okusna sladica brez masla
Čas priprave: 20 minut
Čas pečenja: 50 minut
Sestavine za okrogel pekač za torto:
6 jajc
250 g sladkorja v prahu
1 vaniljin sladkor
¼ žličke cimeta v prahu
300 g mletih mandljev
2 žlički pecilnega praška
200 g čokoladne kuverture
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 180 °C. Rumenjake ločimo od beljakov, ki jih stepemo v trd sneg. Rumenjake, sladkor v prahu, vaniljin sladkor in cimet zmešamo.
2. Dodamo mandlje in pecilni prašek, nato rahlo vmešamo sneg. Testo vlijemo v pekač za torto, obložen s papirjem za peko. Pečemo 50 minut in nato pustimo, da se ohladi.
3. Čokoladno kuverturo stopimo in jo prelijemo čez kolač.
Različica: mandljev kolač z marcipanom
Namesto čokoladne kuverture lahko kolač obložimo z marcipanom ali samo posujemo s sladkorjem v prahu.
Različica: kolač za odrasle
K testu dodamo nekoliko ruma.