Zanimivosti

Mesno-zelenjavni grižljaji s štirimi pomakami za posebne goste

M. O. Ž., Zarja
4. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Kaj ponuditi vsega sitim gostom, ki bodo potrkali na vaša vrata? Fondi! Fondi, ta značilna švicarska, italijanska in francoska jed, pripravljena v posebni posodi nad gorilnikom, pri kateri koščke hrane z dolgimi vilicami pomakamo v topljen sir ali vroče olje, je vedno odlična izbira.

Shutterstock
Mesni fondi

Ne bo vam vzel veliko časa za pripravo, gostje pa se bodo med kramljanjem zabavali s »kuhanjem« in si pripravljali grižljaje po svoji izbiri. Poleg mesa in zelenjave ponudite tudi pomake, da bo vse še okusnejše.

Mesno-zelenjavni grižljaji s štirimi pomakami

Za 6 oseb

Priprava: 60 minut

Sestavine:

Za fondi: 200 g špargljev, 600 g piščančjih prsi (brez kože in kosti), 1 šopek svežega žajblja, 100 g pršuta, 600 g pljučne pečenke, 75 g zelenih oliv brez koščic, 12 v olju vloženih suhih paradižnikov, 300 g pečenic, 800 g zelenjave (bučke, šampinjoni, mlada čebula, artičoke, buča, krompir), 1 kg maščobe za cvrtje, 2 francoski štruci.

Za pomake:

S papriko: 4 rdeče paprike, 1 krompir, 3 žlice pomarančnega soka, 3 žlice ajvarja, 3 žlice kečapa, 1 žlica olja, kis, sol, med, tabasko.

Remulada: 1 čebula, 1 jajce, 4 majhne vložene kisle kumarice, ½ šopka drobnjaka, 1 žlica kaper, 150 g jogurta, 3 žlice majoneze, 1 žlička gorčice, limonin sok, sol, poper.

Z jabolkom in karijem: 100 g sladke smetane, 1–2 žlički karija v prahu, 2 žlici pomarančnega soka, 100 g kisle smetane, 100 g jabolčne čežane, sol, poper.

S feto: 150 g sira feta, 2 žlici jogurta, 1–2 žlici mleka, 1 strok česna, 1 žlica sesekljane mete, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol, poper.

Priprava: Na dan zabave špargljem odstranimo oleseneli del in stebla narežemo na kose. Piščanca splaknemo z mrzlo vodo in narežemo na 2 cm velike koščke. Na vsak kos mesa položimo listek žajblja, ovijemo s pršutom in učvrstimo z zobotrebcem. Pljučno pečenko narežemo na pol centimetra tanke rezine in jih še enkrat počez razpolovimo. Paradižnik, šparglje in olive osušimo. Koščke te zelenjave položimo na meso, zavijemo in učvrstimo z zobotrebcem. Klobase narežemo na 3 cm velike koščke. Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke, zložimo v posodico. V posodi za fondi segrejemo maščobo, mesne grižljaje in zelenjavo nabadamo na palčke in pečemo. Postrežemo z rezinami francoske štruce.

Pomake lahko pripravimo že dan prej in jih hranimo na hladnem.

Za pomako s papriko plodove razpolovimo in jim odstranimo semena. Z lupilnikom zelenjavo olupimo in narežemo na koščke. Krompir skuhamo, olupimo, narežemo na koščke. Oboje ukašimo s pomarančnim sokom. Dodamo ajvar, kečap in olje. Začinimo s kisom, soljo, medom in tabaskom.

Za remulado olupimo čebulo, skuhamo jajce in oboje sesekljamo skupaj s kislimi kumaricami. Sesekljamo še drobnjak in kapre, vmešamo jogurt, majonezo in gorčico, začinimo z limoninim sokom, soljo in poprom.

Za jabolčno pomako s karijem odmerimo 2 žlici sladke smetane, zmešamo s karijem v prahu in zavremo. Dodamo pomarančni sok, kislo smetano in čežano. Solimo, popramo. Preostalo smetano stepemo in vmešamo v pomako.

Za sirovo pomako ukašimo fetao z jogurtom in mlekom, dodamo olupljen in pretlačen česen, meto in peteršilj. Solimo, popramo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 52, 24. 12. 2018.