Pašteta iz piščančjih jetrc z vinskim želejem
Za 4 osebe
1 žlica oljčnega olja
2 šalotki
3 vejice timijana
1 strok česna
ščepec muškatnega oreščka
1/2 žličke mletega pimenta
1 pomaranča (ekološka)
sol, poper
400 g piščančjih jetrc
50 ml konjaka
100 ml smetane
120 g masla
Vinski žele
120 ml rdečega vina
1 žlica sladkorja
2 lista želatine
Šalotki drobno sesekljajte, osmukajte timijan, očistite jetrca, strite česen in naribajte lupinico pomaranče. Maslo narežite na kocke.
V ponvi segrejte olje in na njem počasi pražite šalotko in timijan, približno 5 minut, oz. dokler se šalotka ne zmehča. Dodajte česen, začimbe, pomarančno lupinico in dober ščep soli ter sveže mlet poper in pražite še približno 2 minuti.
V ponev dodajte piščančja jetrca in jih pecite od 6 do 8 minut, toliko da so ravno pečena skozi (enega prerežite in preverite). Ponev odstavite in vsebino prestavite v multipraktik. Počakajte, da se malce ohladi, nato gladko zmeljite.
V ponev, kjer ste pekli jetrca, vlijte konjak in smetano, postrgajte vse zapečene delce in zavrite. Kuhajte 2 minuti, nato dodajte v multipraktik in znova zmeljite. Med mešanjem pri nižji hitrosti postopoma v pašteto dodajajte maslo v kockah. Mešajte, dokler ni vse maslo vdelano in dobite enakomerno zmes. Po okusu še dodatno začinite.
Po želji pašteto pretlačite skozi cedilo, razporedite jo po posodicah, pokrijte s prozorno folijo, tako da se dotika paštete, in postavite v hladilnik za najmanj 5 ur ali čez noč.
Lista želatine namočite v hladno vodo in počakajte, da se zmehčata. Medtem zmešajte vino in sladkor ter v manjši posodi pri nizki temperaturi segrejte. Mešanica naj bo vroča, vendar ne sme zavreti. Liste želatine ožmite in umešajte v vroče vino. Ohladite na sobno temperaturo.
Pazljivo odstranite prozorno folijo iz paštete ter gladko poravnajte njeno površino. Zalijte s vinskim želejem in postavite v hladilnik za najmanj 1 uro. Okrasite s timijanom, pomarančno lupinico, grobo soljo in poprom ter ponudite s popečenim kruhom ali krekerji.