Zanimivosti

Čokoladna torta za sladkosnede

Marjana Ogorevc Žgalin, Majin božič
24. 12. 2018, 16.01
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 06.57
Deli članek:

Ko odbije polnoč, ko gorijo le še sveče, prija nekaj sladkega. Odlična čokoladna torta, ravno prav sočna in ne premastna, da vas napolni z energijo vse do jutra prvega dne v letu. Privoščite si jo!

Sanella
Čokoladna torta

Sestavine za 16 kosov (okrogel pekač premera 24-26 cm):

100 g + 100 g temne čokolade
200 g zmehčanega masla
200 g + 50 g sladkorja
4 jajca
200 g moke
50 g mletih mandljev
1 žlička pecilnega praška
1 ščep soli
15 g + 15 g nesladkanega kakava
100 ml mleka
6 listov želatine ali 1 zavojček želatine v prahu
500 ml stepene sladke smetane
1 zavojček vaniljinega sladkorja
350 g čokoladnih kroglic (bombonov)

Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilacijsko  na 160). Pekač obložite s  papirjem za peko ali ga namastite. V mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo stopite 100 g čokolade.  
2. Kremasto zmešajte 200 g masla in 200 g sladkorja. Postopoma dodajajte jajca drugo za drugim in stopljeno čokolado.
3. Zmešajte 200 g moke, 50 g mletih mandljev, pecilni prašek, sol in 15 g kakava. Dodajte 100 ml mleka in na hitro zamesite testo, ki ga vlijte v pekač in pecite od 40 do 45 minut. Pečen biskvit ohladite in prerežite na pol. Spodnji del položite v ustrezen tortni obod.
4. Liste želatine 10 minut namakajte v mrzli vodi. 100 g smetane zlijte v kozico, dodajte ji 100 g nalomljene čokolade in 50 g sladkorja ter pri nizki temperaturi stopite.
5. V toplo čokoladno kremo zamešajte ožeto želatino in med stalnim mešanjem počakajte, da se povsem razpusti.
6. Preostalo smetano stepite skupaj z vaniljinim sladkorjem in 15 g kakava. Dodajte čokoladno kremo in premešajte.
7. Približno polovico kreme namažite po prvi plasti biskvita. Pokrijte z drugo plastjo in zaključite s preostankom kreme (malo je prihranite še za robove). Za približno 30 minut postavite v hladilnik, da se začne krema strjevati.
8. Po 30 minutah s torte previdno odstranite obod ter jo z ostankom kreme premažite še ob robovih. Torto pustite na hladnem še 2 uri. Iz hladilnika jo vzemite 30 minut pred serviranjem. Okrasite jo s čokoladnimi kroglicami, ki spominjajo na novoletne bunke.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.

Estrada

Goran Dragić in Greice Murphy zelo rada obiskujeta restavracijo diVino
Aktual in Goran Dragić

Ali Goran Dragič in Aktual »kuhata« novo zgodbo?

raiven
Na operacijski mizi

Raiven se je ustrašila za svoje življenje

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

Zanimivosti

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši