Zanimivosti

Brez pečenke na praznični mizi ne gre!

M. O. Ž., Majin božič
20. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Omamni vonji in božanski okusi v družbi izbranih omak in prilog so pač mes(e)ne skušnjave, ki jim radi podležemo. A vse se začne pri izbiri mesa, pri katerem ne smemo varčevati. Naj bo najboljše, da bo tudi pečenka odlična.

Proviande
Svinjska pečenka

Kraljevska svinjina v jabolčni omaki

Sestavine za 4 osebe:
2 svinjski ribici (700 g)
1 žlica masla
sol, poper
1-2 cimetovi palčki
1 šalotka
2 jabolki
30 g rozin
150 ml suhega belega vina
150 ml smetane

Priprava:

1. Meso vzemite iz hladilnika uro pred pripravo. Pečico ogrejte na 80 stopinj. Cimet strite v možnarju.

2. V ponvi, na maslu, popecite oba fileja (3 minute) z vseh strani. Meso prestavite v ogret manjši pekač, ga solite in poprajte, obložite s cimetom in za poldrugo uro položite v pečico. S termometrom preverite notranjo temperaturo mesa, ki se mora dvigniti na 63 stopinj.

3. Medtem olupite šalotko in jo sesekljajte. Jabolko narežite na 2 do 3 mm tanke rezine. Rozine namočite v vinu.

4. Na maščobi od mesa v ponvi spražite šalotko, dodajte jabolčne rezine, rozine z vinom in kuhljajte od 3 do 4 minute. Prilijte še smetano, kuhljajte od 2 do 3 minute in začinite s soljo in poprom.

5. Iz pečice vzemite meso, odstranite cimet, omako od pečenja pa prilijte jabolčni smetanovi omaki.

6. Meso narežite na rezine in postrezite z omako na segretih krožnikih.

Nasvet
Ponudite z jajčnimi vlivanci in dušenim korenjem z medom in vaniljo.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.